Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kan dagens skolpolitiker visa sig vara lika kloka som för trettiosex år sedan?”

Valet är: Utveckling i en närmast optimal människobarnsmiljö eller snöd, kortsiktig vinning… skriver Håkan Berglöf med anledning av nedläggningshotet mot mindre skolor i Hudiksvall.

Malsta och Edsta skolor var nedläggningshotade redan 1980. En situation liknande dagens, således. Det blev förstås debatt och skriverier under hela året.

Läs också insändaren: Förslaget att lägga ner skolor är som att se slutet på vår bygd

Jag arbetade som lärare på Malsta skola och var förstås engagerad, vilket gjorde att dåvarande rektor, Stig Pettersson, skickade en förfrågan till mig, den 16 oktober 1980, enligt följande: ”Önskvärt att du vikarierar för mig tisd 28/10–torsd 30/10, då jag är på kursdagar för X-läns skolledare i Tällberg. Du får en vikarie för dig på Malsta och ett specialarbete: elevprognoser och inflyttning i Edsta och Malsta. Kan du – vill du? Hoppas det! Tar kontakt mån 20/10. Hej! Stig.”

Läs också insändaren från en avgångselev: ”Stäng inte ner Edsta skola!”

Självklart hjälpte jag till och gjorde en utredning under hans frånvaro… På vinden hittade jag nu denna förfrågan och en diger lunta material, som inte kostade 400000 kronor, vilket i korta drag ledde till att Edsta skola blev/är kvar och att Malsta dessutom byggdes ut med ytterligare klassrum och slöjdsal. Det här var trettiosex år sedan, som säkert har varit till gagn för de människobarn, som fick möjligheten att utvecklas tillsammans i miljöer som Edsta och Malsta skolor utgör.

Jag blir riktigt varm i hjärtat, när jag tänker tillbaka… Kan dagens skolpolitiker visa sig vara lika kloka som för trettiosex år sedan? Valet är: Utveckling i en närmast optimal människobarnsmiljö eller snöd, kortsiktig vinning…

Håkan Berglöf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel