Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan bli lag på kontanthantering på banker

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar att det kan komma att bli lag på att banker måste hantera kontanter.
– Om lagen införs kommer vi givetvis att rätta oss efter det, säger Stefan Nordlund, Swedbank.

Enligt ett EU-direktiv ska alla medborgare i EU ha tillgång till vissa banktjänster. Efter en hearing i riksdagens finansutskott för några veckor sedan angående bankers kontanthantering sa Per Bolund till SVT att direktivet ska omsättas i lag, ett arbete som nu pågår i regeringskansliet.

Swedbanks kontor i Ljusdal och Färila har ingen kontanthantering över disk. Men man har ingenting emot att gå tillbaka till det om lagen skulle införas.

– Det har jag inga problem med. Vi har systemen för det. Det har inte hänt något säkerhetsmässigt i lokalerna sedan vi slutade med kontanthantering. All säkerhet och alla valv finns kvar, berättar Stefan Nordlund, kontorschef på Swedbank i Ljusdal och Färila.

Men ni hanterar inte kontanter i dag, varför inte?

– Det är flera olika aspekter varför man inte har det. Dels för att minska kontanterna i samhället ur miljöpåverkanssynpunkt och det finns en rånrisk. Ytterligare skäl är att våra kunder har efterfrågat mer tid till bokad rådgivning. Ärendena som vi har hand om på kontoret idag är mer komplexa än tidigare och tar ofta längre tid.

Bör en bank ha kontanthantering över disk till sina kunder?

– Vi löser våra kunders kontanthantering på andra vis än just över disk – med bland annat uttagsautomater, serviceboxar och självklart med elektroniska betalningstjänster.