Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Björn Mårtensson sitta kvar?

Kan ett kommunalråd som kör bil grovt rattfull sitta kvar som kommunalråd?

Den frågan kan inte besvaras med ett enkelt ja eller nej. Men frågan måste väckas och diskuteras.

Igår kom beskedet från polisen att Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) hade 1,5 promille alkohol i blodet när han körde hem från den blöta centerfesten natten mot den 2 maj.

Det är inga små mängder. Motorförarnas Helnykterhetsförbunds hemsida skriver att den som har 1,5 promille är packad, raglar och ramlar omkull, sluddrar och sölar. Den som kan köra hem en bil utan att köra av vägen eller orsaka en olycka med den alkoholmängden bör med andra ord vara en rätt erfaren alkoholkonsument.

Nu är detta, att var alkholkonsument, inget moraliskt klandervärt i sig. Problemet uppstår när en person dricker så mycket att man tappar omdömet och sätter sig i en bil och drar iväg.

Kan då Björn Mårtensson sitta kvar efter att ha visat så dåligt omdöme?

Om han stigit åt sidan en tid för att bearbeta sin egen situation hade svaret blivit ett klart ja. Men när han nu bara tänker köra på som om inget hänt visar det på så dåligt omdöme att det undergräver hans position som kommunalråd.

Ledarsidan varken tillsätter eller avsätter politiker. Det är upp till partistyrelse, medlemmar och slutligen väljarna.

Och om drygt ett år är det val igen.

Läs vidare på www.helalhalsingland.se/asiktstorget/ledare/ljusnanledare