Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Annie Lööf lyfta Centern?

På Centerstämman i Åre samlades över 1000 ombud och åhörare. För att tacka Maud Olofsson. Men framför allt för att ge den nyvalde ordföranden Anni Lööf en bra start. Det var en imponerande kraftsamling av ett parti som kämpar i motvind

Även om Centern drabbats av sviktande väljarstöd har partiet en fungerande organisation i de traditionellt starka fästena. Den gamla folkrörelsetraditionen präglar ännu partiarbetet på landsbygd och i mindre och medelstora kommuner.

Dessutom är Centern ett rikt parti efter försäljningen av Centerpress. Annie Lööf kan räkna med uppbackning från starka personella och ekonomiska resurser då hon tagit på sig det svåra uppdraget att axla partiledarskapet.

Inledningsvis borde partiledarskiftet ge mätbar utdelning i opinionssiffrorna. Under de senare åren har allt fler väljare upplevt Maud Olofsson som kontroversiell. Nu efterträds hon av en mycket ung partiledare som har lätt att kommunicera via medierna.

Det är inte säkert att bytet av partiordförande ger varaktiga vinster. Visst spelar väljarnas intryck av partiernas ledare en roll för val av parti. Men långsiktigt kan inget parti lita till att partiets ledare ska vinna de röster som krävs för framgång.

En stabil ställning i väljarkåren förutsätter att partiet politisk bygger upp ett solitt förtroende bland väljarna. Frågan är om Annie Lööf har den förmåga och insikt som krävs för att återskapa det politiska förtroendekapital som eroderats under Maud Olofsson ledarskap.

Det råder ingen tvekan om att Annie Lööf ligger bra till bland de etablerade borgerliga opinionsbildarna i storstadspress och liberala tankesmedjor. Hon får betalt för att hon framstått som lojalast i klassen då det gällt att marknadsföra Timbrohögerns extrema marknadsliberala budskap.

När Maud Olofssons talade till stämman sa hon att Centern vunnit stora politiska framgångar under hennes partiledartid. Framför allt pekade hop på bildandet av alliansregeringen och energiöverenskommelsen.

Kvar står emellertid fakta. Allt färre väljare har ställt upp för Centerns politik. Att det usla valresultatet 2010 inte blev ännu sämre förklaras av att partiet fick ett stort antal Moderata stödröster

SCB-undersökningen i maj talar sitt tydliga språk. Det är bara drygt 2 procent av väljarna mellan 18 och 34 år som är beredda att rösta på Centern. Först bland väljare som är 55 år och äldre kommer partiet upp på fyraprocentnivån. Bland väljare som är 75 år eller äldre har Centern sju procent. Detta är förklaringen att partiet inte låg under fyra procent i undersökningen.

I storstadsområdena går det fortsatt mycket trögt för Centern. Partiet ligger kring två procent. Dessutom fortsätter förlusterna i de traditionellt starka länen. I Värmland, Dalarna och Gävleborg är stödet inte större än 4,6 procent och i länen norr om Gävleborg är man nere på rekordlåga 3,1 procent.

I valrörelsen satsade Centerns ungdomsförbund och delvis också partiet på en högerprofilering. Den så kallade Stureplancentern lyftes fram i medierna. Det gav ingen utdelning. Tvärt om drabbades Centern av svåra motgångar i sina kärnområden. Vilket bland annat slog hårt mot den kommunala representationen.

Det råder ingen tvekan om att Annie Lööf kommer att lyftas fram av den borgerliga storstadspressen. Frågan är om detta ger några bestående vinster bland storstädernas väljare.

Samtidigt återstår den för Centerns överlevnad viktigaste frågan. Förmår Annie Lööf återta förlorad mark i partiets gamla kärnområden?