Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamrer Ohly i Ebberöds bank

I går drog den i gång igen. Politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Det som 1968 började med att en semesterfirande Olof Palme klev upp på ett lastbilsflak för att hålla ett tal, har i dag växt till ett gigantiskt arrangemang. Och det är framför allt sedan millennieskiftet som den stora tillväxten skett.

För fyra år sedan, 2005, var antalet arrangemang ungefär 250 stycken. I år finns det mer än 1 000 arrangemang som anmälts. Och antalet arrangörer har växt till 560 stycken.

Här möts politiker, intresseorganisationer och lobbyister för att påverka, utbyta erfarenheter och bygga nätverk.

Almedalsveckan brukar ibland beskrivas som ett jippo eller en politisk cirkus, och till viss del är det väl rätt. Men samtidigt är det ett utmärkt tillfälle att få "spinn" på sina intressefrågor.

Om man bara når igenom "bruset" från alla andra, som försöker sig på precis samma sak. Vilket alltså inte är det lättaste.

Riksdagspartierna har det lite lättare. De har i varje fall en dag då de garanteras uppmärksamhet, eftersom partierna delat upp dagarna mellan sig så att de har var sin kväll att hålla tal.

Lars Ohly, som i går premiärtalade för Vänsterpartiet, presenterade också en rapport om hur politikerna ska kunna förhindra framtida ekonomiska kriser. Föga överraskande var Ohlys recept att reglera den kapitalistiska marknaden och till stora delar förstatliga bankväsendet. Så talar en socialist.

Men även om finanskrisen har skrämt oss så är det ingenting mot tanken på att Lars Ohly skulle kunna komma att ha ett avgörande inflytande över den svenska statskassan.

Från kamrat Ohly till kamrer Ohly. Snacka om Ebberöds bank.

Men Ohly passade också på att dela ut en ordentlig känga åt Miljöpartiet som inledde dagen med att skapa en spricka i oppositionen. Detta genom att Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson tillsammans med migrationsminister Tobias Billström (M) tillkänna ge att hon fått uppdraget att leda en parlamentarisk kommitté som ska utreda de positiva effekterna av arbetskraftsinvandring.

Den här utredningen kommer till följd av riksdagsbeslutet om att öppna Sverige för arbetskraftinvandring, vilket stöddes av de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var emot. Och är alltjämt emot.

Det ska bli intressant att se hur de tre rödgröna partierna ska reda ut den här interna härvan, då frågan är tänkt att avhandlas i en av de arbetsgrupper som man har tillsatt.

Den politiska osämjan är alltså redan stor, trots att Almedalsveckan precis har inletts.

Och större kommer den med all säkerhet att bli. De rödgröna har utlovat ett gemensamt politiskt utspel under måndagen. Kanske blir det mer innehållsrikt än vad som levererades på den nyligen genomförda tågturnén.

Syftet är i varje fall att störa, och helst ta udden av, det budskap som Folkpartiets Jan Björklund har suttit hemma och filat på. I dag är det nämligen Björklunds tur att hålla tal.

Men alliansens partiledare är inte sämre än sina konkurrenter. Till onsdagen har de förlagt sitt gemensamma utspel. Vem kan den dagen tänkas hålla tal? Just det, Mona Sahlin.

Ingenting sker av en tillfällighet i Almedalen. Allt är noga genomtänkt och planerat.