Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen om gymnasieeleverna hårdnar

Gymnasieeleverna blir färre. För Söderhamns del rör det sig om en minskning på 300 elever fram till läsåret 2012/2013. Motsvarande siffra för Hälsingland är 1 800.

Trots det har det kommit fem ansökningar om att få starta friskolor i länet – eller att utöka utbudet på befintliga friskolor.

Det är Skolinspektionen som beviljar – eller avslår friskoleansökningar. Kommunerna har rätt att yttra sig, och det väger tungt om kommunen anser att en etablering får negativa konsekvenser för kommunen eller regionen som helhet.

Skolinspektionen konstaterar att antalet gymnasieelever i Sverige kommer att minska med 100 000 de kommande åren. Det betyder stenhård konkurrens mellan länets gymnasieskolor. Friskolor som kommunala skolor.

Men om en friskola dränerar det kommunala gymnasiet på elever kan det få negativa konsekvenser, anser Skolinspektionen, som anser att elever även fortsättningsvis ska ha möjlighet att välja ett kommunalt alternativ.

Kommunstyrelsen har nu i augusti redan sagt nej till följande tre friskoleansökningar i länet:

• Magelungens Behandlingscenter AB i Gävle kommun.

Satsar på: 30 platser på samhällsprogrammet och individuella programmet med aktivt mentorskap för elever som har missat stora delar av undervisningen och har dåliga erfarenheter av skolan.

• Realgymnasiet i Gävle

Satsar på: Tio yrkesförberedande program som omfattar 360 platser. Skolan har redan naturbruksprogrammet.

• Hälsingegymnasiet AB i Bollnäs

Satsar på: Utöka med samhälls- och naturvetenskapsprogrammen med 150 platser.

Kommunstyrelsen säger i sitt yttrande att man kan erbjuda en likvärdig utbildning på hemmaplan, och hänvisar vidare till att antalet gymnasieelever minskar med 300 fram till läsåret 2012/2013. Men inte reservationslöst. Moderaternas linje är att i princip alltid säga ja till friskolor.

– Att säga nej till en friskola är som att säga nej till en ny livsmedelsbutik i tron på att den ena tar död på den andra. Konkurrens behövs, säger Hans Sundgren (M).

Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ytterligare två friskoleansökningar:

• Yrkesgymnasiet Thorengruppen AB i Gävle

Satsar på; Nio specialutformade yrkesförberedande program för 192 elever.

• Thoren Business School, ThorenGruppen, Gävle

Satsar på: 78 platser på specialutformat naturvetenskapligt program med inriktning på organisation och ledarskap.

Nämnden föreslås säga nej, och ärendet rullar vidare till kommunstyrelsen innan det är färdigt.