Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen om att få utmana Obama

/

Ska det bli mer än en period för Barack Obama som USA:s president? Den frågan kommer inte att få sitt svar förrän den 6 november 2012, och dit är det ännu långt.
Fast debatten är redan i full gång, och de som debatterar frågan intensivast är tämligen eniga om att det inte får bli ännu en period för Obama. Och därför handlar det snarare om hur det ska förhindras. Men så är de också republikaner och aspirerar på att bli sitt partis motkandidat till den sittande presidenten.

Annons

Den nyss gångna helgen hölls ett viktigt möte – den så kallade Iowa straw poll, i den delstat där primärvalen kommer att inledas i början av nästa år. Ett möte där lägger en icke bindande röst på den republikanska kandidat som de anser vara den bästa.

Själva omröstningens demokratiska utformning tål att ifrågasättas, eftersom inträdet kostar 30 dollar och det är fullt möjligt för kandidaterna att betala inträde för så många deltagare som de önskar.

Exempelvis köpte Michele Bachmann – en av den så kallade Tea-party-rörelsens främsta företrädare – omkring 4 000 biljetter och vann sedan provvalet med 4 823 röster eller 28,5 procent. Tvåa i omröstningen blev kongressledamoten Ron Paul från Texas med 4 671 röster, alltså bara knappt efter.

Avståndet ner till trean, före detta Minnesotaguvernören Tim Pawlenty, var större. Pawlenty fick inte stöd av fler än 2 293 personer, och det var en klar missräkning för honom. Med konsekvensen att han i går meddelade att han hoppade av sin kandidatur.

Omröstningen är alltså inte oviktig, i synnerhet inte för de kandidater som har satsat på den. Men dess inflytande ska heller inte överdrivas.

Förra gången – 2007 – vann Mitt Romney, Massachusetts förre guvernör, omröstningen med Mike Huckebee som tvåa. När primärvalet sedan drog i gång med så kallat Caucuses i Iowa blev resultatet det omvända.

John McCain valde att inte ställa upp i Iowa straw poll 2007, men blev ändå sitt partis presidentkandidat.

I helgens omröstning valde Mitt Romney att inte delta, även om hans namn stod med på valsedeln, varför man inte ska dra några större som helst slutsatser av att han inte fick särskilt många som röstade på honom.

Intressantare är då att Texasguvernören Rick Perry fick fem procent av rösterna trots att hans namn inte stod med på valsedeln. De som röstade på honom var därför tvungna att skriva in hans namn.

Dessutom var det så sent som på lördagen som Perry officiellt deklarerade att han över huvud taget kandiderade.

I opinionsundersökningarna är det emellertid fortfarande Mitt Romney som leder. Men Rick Perry ligger inte långt efter, och när han nu officiellt har deklarerat sin kandidatur så kommer han att bli en ännu hårdare konkurrent om den posten. Samtidigt som Michele Bachmann sannolikt också rycker fram något efter segern i helgens omröstning.

Så ser det alltså ut i dagsläget. Men mycket både kan och kommer att förändras innan frågan om vem som ska bli republikanernas motkandidat till president Obama har fått sitt svar.

Det formella valet sker på konventet i början av september nästa år, men i praktiken kommer det att avgöras betydligt tidigare. Vid presidentvalet 2008 var det klart redan i mars att John McCain skulle bli republikanernas kandidat.

Innan primärvalskampanjen drog i gång på allvar tydde emellertid det mesta på att New Yorks före detta borgmästare Rudy Giuliani skulle ta hem spelet.

Således. Tendenser och opinioner är inte obetydliga, men ej heller avgörande för utgången. Klart är dock att kampen om vem som ska bli Barack Obamas utmanare är i full gång.

Det kommer hur som helst att bli spännande och intressant att följa utvecklingen.

Mer läsning

Annons