Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot skogsbränderna fortsätter – så här ser läget ut just nu

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Bränderna härjar fortfarande på flera håll i länet och släckningsarbetet pågår för fullt. Trots att läget ser bättre ut på vissa håll, är situationen i Enskogen fortfarande kritiskt. Räddningsarbetarna jobbar nu hårt för att branden inte ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. Här har vi sammanställt den information som vi har om bränderna just nu. Senast uppdaterad: 24 juli, klockan 21.15:

Ljusdals kommun:

Tidigare uppskattningar har visat att minst 10 000 hektar har brunnit totalt i Ljusdals kommun. På lördagseftermiddagen pratade man om att det var cirka 13 500 - 15 000 hektar, vilket gör branden till den största i modern svensk historia.

Enskogen (Vitmossen/Vitmyran):

Branden i Enskogen har visat sig bli mest kritiska branden i Hälsingland under slutet av veckan. På lördagseftermiddagen berättade man att den nu var den största branden i modern svensk historia.

Branden sprider sig fortfarande i nordvästlig och nordöstlig riktning och har tagit sig över länsgränsen till Jämtlands län. Räddningstjänsten arbetar för att hålla begränsningslinjerna. Två franska brandbekämpningsflyg har vatten bombat. Under natten mot lördagen uppstod ett kritiskt läge på grund av en flygbrand, där elden vandrade cirka två kilometer i luften norrut från Enskogen. Finneby ligger fortfarande inom det hotade området.

Uppdatering söndag 22 juli, 13.00: Enskogen anses fortfarande som den mest problematiska branden. Fronten mot nordväst är för tillfället utom kontroll. Räddningstjänsten lägger alla luftburna resurser på att vattenbomba branden för att reducera dess spridning. Förhoppningen är att hinna bli klar med den pågående brandgatan innan branden hunnit sprida sig så långt.

Uppdatering måndag 23 juli, 13.45: En viss spridning i vissa delar, det gäller framför allt nordvästra hörnet. Räddningstjänsten fortsätter arbetet med brandgator och begränsningslinjer.

Uppdatering tisdag 24 juli, klockan 21.15: Måndagens skyddsbränningar vid Enskogen har inte gett önskat effekt, därför planeras nya skyddsbränningar under tisdagskvällen, enligt länsstyrelsens senaste lägesrapport. Det som prioriteras just nu är arbetet med att få färdigt begränsningslinjerna i den norra delen. Skyddsbränningarna har gjort att det uppstått brandhärdar i området, men de har bekämpats med helikopter.

Tovåsen:

Branden vid Tovåsen har härjat sedan i slutet av förra veckan och har förstört ett över 300 hektar stort område. Under fredagen lyckades räddningstjänsten få kontroll och kunde släcka branden och sedan lämna över till markägare. Risken för att den blossar upp återstår dock. Förutom de lokala räddningstjänsterna i Hälsingland och dess deltidsbrandmän har området bevakats av räddningspersonal från Danmark och styrkor från Sala-Heby räddningstjänst.

Uppdatering lördag 21 juli, 10.00: Branden i Tovåsen flammade upp under fredagskvällen, men är den enda bränderna i som pågår just nu som uppges vara under kontroll.

Uppdatering söndag 22 juli, 15.50: Branden i Tovåsen har släckts och överlämnats till markägare.

Plus: Frivilliga och brandmän kämpar tillsammans – se bilder och video från Tovåsbranden här

Ängra:

Läget i Ängra har förbättras en aning och läget ska vara mer hanterbart än innan. Där är två helikoptrar på plats för att assistera markpersonalen som arbetar på området. Under fredagsmorgonen var omfattningen cirka 2500 hektar. Räddningstjänsten arbetar för att hålla begränsningslinjerna.

Uppdatering lördag 21 juli, 10.00: Räddningspersonal arbetar på brandgatan söder om Ängra. Militära resurser skjuts till sektionen under dagen.

Uppdatering söndag 22 juli, 13.00: Begränsningslinjerna är i princip klara och räddningstjänsten har gott mod kring Ängra-branden. Det är framför allt brandgatan söder om Ängra som det funnits ett frågetecken för, men inte längre alltså. Bränderna väntas nå brandgatorna om ett till två dygn om spridningen fortsätter.

Uppdatering söndag 22 juli, 15:50: Brandområdet Ängra är hanterbart och vattenbegjutning kommer att fortsätta under dagen.

Uppdatering måndag 23 juli, 13.45: Vissa punktbränder, särskilt i den södra delen.

Uppdatering tisdag 24 juli, klockan 21.15: I Ängra fortsätter arbetet med att upprätta en begränsningslinje i västra delen av området. En brand utanför begränsningslinjen på östra sidan har släckts med helikopter och markpersonal. Arbetet med begränsningslinjen i södra delen håller på att bli klart.

Nötberget:

Vid Nötberget arbetade två vattenbombplan under fredagen. Branden hade då en spridning västerut. Även där arbetar räddningstjänsten för att hålla begränsningslinjerna.

Uppdatering lördag 21 juli, 10.00: Branden vid Nötberget är fortfarande inte under kontroll.

Uppdatering söndag 22 juli, 11.00: Hans Nornholm berättar vid en presskonferens att arbetet vid Nötberget ser riktigt bra ut för tillfället.

Uppdatering söndag 22 juli, 15.50: Brandområdet Nötberget är för närvarande hanterbart. Vattenbegjutning kommer att fortsätta under dagen.

Uppdatering tisdag 24 juli, klockan 21.15: En brandhärd blossade upp i mitten av området som har krävt resurser från luft och mark, enligt länsstyrelsen.

Bollnäs kommun:

Kilafors:

Vid lunchtid på fredagen larmades räddningstjänsten om en skogsbrand norr om Stugubacken, Kilafors. Enligt insatsledaren på plats brann ett område på cirka en hektar. Under eftermiddagen kunde räddningstjänsten meddela att de omringat branden och att den då ansågs vara under kontroll. Släckningsarbetet fortsatte under eftermiddagen och kvällen.

Vid 20-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var släckt och att de nu lämnat över ansvaret till markägarna. Brandområdet var på cirka 80 gånger 80 meter.

Ovanåkers kommun:

Alfta:

Enligt första uppgifter från SOS alarm har brandflyget sett att det brann på ett område på cirka 30 gånger 30 meter vid en vändplan. Brandflyget skulle då ligga kvar och cirkla tills de hörde något från räddningstjänsten.

Det tog en stund att hitta branden, men under kvällen rapporterade SOS att räddningstjänsten hade lokaliserat branden och att de var där och arbetade. Brandområdet rörde sig på cirka 100 gånger 100 meter.

Vid 20-tiden rapporterade räddningstjänsten att branden var släckt, att de höll på att packa ihop och skulle lämna över till markägaren. Varför det började brinna är ännu oklart.

Skallaberget:

Vid klockan 14.20 på lördagen den 21:a upptäckte ett brandflyg en skogsbrand, med öppna lågor vid Skallaberget. Vid 18.30 var den släckt efter att styrkor från Voxna och Edsbyn varit där. Den ska ha varit 50x70 meter stor.

Morabo:

Vid 11-tiden på måndagen larmades räddningstjänsten till en skogsbrand vid Ol-Pers fäbod norr om Alfta. Det brann på ett område på cirka 75 gånger 75 meter. På eftermiddagen var branden under kontroll.

Hudiksvalls kommun:

Brännås/Bjuråker:

En stor skogsbrand härjade kring ett område vid Brännås, Bjuråker, under måndagen. Man räknade att det handlade om mellan fem och tio hektar som drabbats. Det var en stor utmaning för räddningstjänsten att släcka på grund av brist på vatten. Men natten mellan måndag och tisdag var branden under kontroll och nedsläckt.

Övrig information:

Följande sjöar används för vattenbombning:

Ängratörn

Hennan

Letssjön

Lossjön

Under torsdagens arbete tankade planen även vatten i Ljusnan.

Allmänheten uppmanas hålla sig undan de berörda sjöarna.

Evakueringar:

Huskölen, Härjedalen kommun

Kårböle, Ljusdals kommun

Finneby, Ljusdals kommun

Avstängda vägar:

296 Mellan Borrsjö och Kårböle

296 Mellan Kårböle och länsgränsen Jämtland/Gävleborg

84 Mellan Laforsen och Kårböle

84 Mellan Kårböle och länsgränsen Jämtland/Gävleborg

724 Mellan Kårböle och länsgränsen Jämtland/Gävleborg

735 Mellan Laforsen och Enskogen

Vägar som bör undvikas på grund av mycket rök:

E45 Från länsgränsenJämtland/Gävleborg till Fågelsjö

84 Från Korskrogen till Laforsen

För mer viktig information gå till:

Länsstyrelsen Gävleborg

Ljusdals Kommun

Krisinformation

Polisen

SOS alarm

Denna text uppdateras.