Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpar mot vindkraftpark

Motståndet mot den planerade vindkraftparken på Alfta finnskog lever vidare.

I vår väntas Ovanåkers kommun ta ställning till Bergvik skogs vindkraftsplaner med ett 80-tal snurror på Alfta finnskog (Hälsingeskogen). Ärendet ligger nu hos Länsstyrelsen och Bergvik skog har lämnat in kompletteringar till sin ansökan.

Arbetsgruppen Blåst på Alfta finnskog, som säger ett klart nej till ansökan, anser dock att projektet är för dåligt utrett. Gruppen har arbetat fram ett kompletterande underlag, som man vill att politikerna i kommunen tittar närmare på innan politikerna tar slutlig ställning.

Gilbert Karlsson har undersökt hur koldioxid-utsläppet från skogsmark påverkas av byggandet av vindkraftsparker, när skog huggs ner för att ge plats åt vägar och vindkraftverk.

En slutsats är att Ovanåkers kommun skulle öka utsläppet av koldioxid med åtta procent.

Han har räknat ut att koldioxidutsläppet från Hälsingeskogens vindkraftspark med ett 80-tal snurror under 45 år, det vill säga verksamhetstiden på 25 år och läktiden på 20 år, skulle motsvara Ovanåkers kommuns nuvarande utsläpp under cirka tre och ett halvt år och blir ett av kommunens större enskilda utsläpp.

– Man ska vara ödmjuk inför de här siffrorna, men de är alarmerande, säger Gilbert Karlsson.

Maths Östberg har gjort en kontroll av kulturmiljöinventeringen som ingår i Bergvik skogs miljökonsekvensbeskrivning och funnit att det finns brister. Han har undersökt två kontrollytor och bland annat funnit 14 liggmilsbottnar, som är fornminnen, i stället för de sju som Bergvik skog redovisar.

Det finns andra exempel på missar i kulturmiljöinventeringen.

– Planerna på en vindkraftspark av det här slaget passar inte vår livsstil. Vi vill framhålla områdets kultur- och naturvärden och vill inte ha en industrialiserad miljö med bullerstörningar. I dag finns ingen adekvat forskning hur långt ljudet från vindkraftverken kan sprida sig, säger Marga Boustedt.

Andra brister i miljökonsekvensbeskrivningen, enligt arbetsgruppen, är fågelinventeringen där till exempel färre örnar redovisas än vad man själva har hittat. Det saknas en inventering av antalet fladdermöss i området och en ekonomisk kalkyl.

Gilbert Karlsson efterlyser och saknar en redovisning av ägarbilden, eftersom det även är skattepengar som går in i ett sådant här projekt.