Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpar för Kvarndammen

Byborna i Tallåsen jobbar ihärdigt för att bevara Kvarndammen i Sillerboån, där en utrivning troligtvis kommer att starta senare i år. I veckan bjöds politiker in till ett öppet möte.

2004 rasade en av dammluckorna och det är bland annat den biten av dammen som kommunen har ansökt om att riva ut. Något som nu behandlas i Mark- och miljödomstolen.

– Bara kommunen får klartecken kommer de att börja riva. Men nästan hela byn är emot en utrivning och vi kämpar för att bevara Kvarndammen, säger Jimmy Håkansson, ordförande i Tallåsens byalag.

På onsdagen samlades ett femtiotal bybor på Folkets hus i Skogsta för information kring den planerade rivningen. På plats fanns även kommunala tjänstemän och en handfull politiker.

– Jag hoppas verkligen att de lyssnar på vad vi säger och att beslutet ska ändras. Det här området har ett kulturvärde, och dessutom skulle vattennivån sjunka rejält om man rev ut, säger Jimmy Håkansson.

Något som skulle kunna få konsekvenser för miljön kring Sillerboån. Bland annat befarar han att stränderna ska bli dyiga, och att vattenspegeln försvinner.

Men Rolf Berg, utvecklare på kommunen, menar att det är upp till Mark- och miljödomstolen att komma med restriktioner.

– Domen kommer att begränsa att vattennivån sjunker allt för mycket. Det finns de som tycker att det inte känns betryggande alls, men Seco som har gjort den här utredningen har ju en bred kunskap om vilka konsekvenser det här skulle få, säger han.

Tidigast till hösten, tror han att utrivningen kommer i gång, först måste man invänta besked från domstolen.

– Inget är ju helt klart förrän domen kommer. Men som vårt juridiska ombud beskrivit det så kommer vi att få tillståndet med de här villkoren, säger Rolf Berg.