Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpar för homeopatiska läkemedel

Sista april måste alla homeopatiska läkemedel vara kvalitets- och säkerhetsgranskade som läkemedel.

Ändå riskerar läkare att förlora sin legitimation om de ger sådana till sina patienter.

– Den svenska marknaden är ödelagd, rasar leverantören Sven Backlund i Mohed.

Annons

Sven Backlund är ordförande för den svenska leverantörsföreningen och skandinavisk representant i Bryssel för branschen.

Den 1 maj måste alla homeopatiska läkemedel vara kvalitets- och säkerhetsgranskade av Läkemedelsverket, enligt ett EU-direktiv.

Men Sven Backlund och hans kollegor kan fortfarande bara sälja sina produkter till personer som saknar vårdlegitimation.

Enligt svensk lag måste hälso- och sjukvård bedrivas enligt vetenskap eller beprövad erfarenhet. Det är Socialstyrelsens uppgift att se till att legitimerad personal följer lagen,

Sedan åtta år driver allmänläkaren Anders Pettersson i Uppsala en process mot Socialstyrelsen. Han höll en föreläsning om homeopatiska läkemedel och belades med yrkesförbund. Den här dagen är han på besök hos Biosan.

I andra länder, som Tyskland, säljs de homeopatiska läkemedlen på vanliga apotek och skrivs ut av legitimerad vårdpersonal.

– I Sverige kan vem som helst sätta upp en skylt och kalla sig homeopat. De flesta är seriösa, men det finns de som jag inte skulle vilja ha som kunder. Jag vill sälja till personer som är kompetenta att se om det är annan hälso- och sjukvård än homeopati som patienten behöver, säger Sven Backlund.

I vissa länder granskas de homeopatiska läkemedlens effekt.

Så vill Sven Backlund ha det i Sverige också, även om det innebär högre krav på hans produkter. Han säger att det finns mängder av studier som visar att medlen fungerar.

– Här får vi inte ens ange användningsområde eller dosering på förpackningen.

Enligt Hans Rudstam, tillsynsläkare på Socialstyrelsen, kan det vara acceptabelt att legitimerad vårdpersonal använder homeopatiska läkemedel.

– Man får inte ersätta den vanliga skolmedicinen med det, men ibland kan det behövas som ett komplement för patientens bästa.

Sven Backlund kallar det för ett sensationellt besked.

– Det är ju så Anders Pettersson vill arbeta! Han har aldrig fått något besked från Socialstyrelsen vad han gjort fel.