Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpar för en utredning: "Måste jag hoppa framför tåget för att få hjälp?"

Fanny Jonsson vet att hon har adhd, men hon får ingen utredning. Hon sköter skolan och anpassar sig för bra. – Måste jag bli anorektiker, skära mig eller hoppa framför tåget för att få hjälp, frågar hon.

Vad är det jobbigaste med att vara Fanny?

Det är så hon känner, hopplöshet och känslan av en spark i ansiktet. Sedan ett halvår tillbaka har Fanny försökt få hjälp med att göra en utredning. Men det verkar omöjligt och BUP, barn och ungdomspsykiatrin menar att hon är för frisk.

Läs mer: ”Tjejer uppvisar inte adhd på det sättet som vi lärt oss"

– Det blir som att dom säger att man är någon som man inte är. Som att nej det är inget fel på dig. Det är lite som att säga till någon utan ben att de ska springa 60 meter. Jag måste få hjälp innan det är försent.

Försent för att få bättre hjälp i skolan och en förståelse. Adhd är en diagnos som vissa dagar är riktigt svår att hantera.

– Jag känner att jag förlorar på det ibland. Jag kan känna mig jätteglad också slår det om, så är jag jätteledsen. Det orkar man inte. Känslorna tar så mycket kraft.

De dagarna som hon är ledsen, vill hon inte göra någonting. Hon vill inte umgås med någon, bara stöta bort allt som finns där runt omkring henne.

En diagnos vore en hjälp och en lättnad, en förklaring på hur hon är, Fanny. Ibland glad, sprallig och fylld med energi för att i nästa stund bli arg, ledsen eller förtvivlad.

Läs även: "Psykisk ohälsa smittar inte"

– Jag känner att jag har fler fördelar än nackdelar, är jag intresserad av någonting så är jag ofta bäst på det. Jag lär mig det snabbare än alla andra. Men är det någonting som jag inte är intresserad av så är jag sämst på det. Då kan jag inte och kommer aldrig kunna det heller.

Vad är det bästa med att vara Fanny?

Hon gillar lyckokänslan, då är hon oövervinnerlig och ingenting är problematiskt.

– Är jag glad så är jag uppe i taket hela tiden.

Fanny är Fanny, hon vill vara så och inte behöva ändra sig.

– Jag vill att folk ska förstå mig. Ska jag äta medicin så blir det nästan som att man ändra på mig. Det blir ett sätt att täcka adhd.

Oskrivna regler är det värsta Fanny vet, det spelar ingen roll vilken oskriven regel det är. Hon skulle kunna göra vad som helst för att bryta den.

De oskrivna reglerna för med sig tankar, varför sitter alla knäpptyst? Varför gör alla på ett visst sätt?

– Då kan jag ställa mig upp och göra någonting, inte för att jag måste det men bara för att.

Fanny är en klok tjej men hon har myror i brallan.

– Att säga ”Ja, jag har faktiskt adhd” skulle kännas skönt ibland.

Varför får Fanny ingen hjälp?

En förklaring på varför hon inte gillar att åka ner på stan ta en fika, sitta still. Varför hon ständigt verkar stressad och på väg någonstans i en oklar riktning.

Hon vill inte vara som alla andra, hon vill sticka ut och vara sig själv. Men Fanny vill ha hjälp och förståelse.

– Jag kommer att försöka göra allt för att få den här utredningen. '

Vad är adhd?

Adhd är en funktionsnedsättning som innebär hyperaktivitet, svårigheter att koncentrera sig och problem med att reglera aktivitetsnivån och tona ned sina impulser.