Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanjlusten är mindre inför EU-valet

Kampanjkraften ransoneras när det är flera val samma år och EU-valet får ta smällen. Pengarna räcker inte, orken tryter och engagemanget saknas.

Valrörelsen inför EU-valet har dragit i gång, men det blir blekare kopia av hur det kommer att se ut vid höstens val. För även om de lokala företrädarna för partierna tycker att det är viktigt att gå och rösta kommer de inte att bränna mycket krut på valet till Europaparlamentet.

Efter en rundringning bland politiker i Bollnäs och Ovanåker kan man konstatera att det ser i stort sett lika ut i de båda kommunerna. EU-dagar på skolor, dörrknackning och torgmöten, men inte alls i samma utsträckning som inför det "stora" valet i höst.

– EU-valet är ett viktigt val för oss, konstaterar Peter Nordebo, Folkpartiet i Bollnäs. Vi är ju det EU-vänligaste partiet av alla så det är klart att vi tycker att det här är viktigt, men vi i Bollnäs har trots allt begränsade resurser.

– Allt kostar och de pengar vi har måste vi lägga på det stora valet i höst, säger Kent Olsson, Folkpartiet i Ovanåker.

Förutom Sjukvårdspartiet i Bollnäs och Bollnäspartiet kommer partierna att kampanja så gott det går, även om exempelvis Sverigedemokraterna i Bollnäs lämnat över allt ansvar för den här kampanjen till partiets distriktsavdelning i Gävle. De flesta partier kommer att gå ut och prata med folk, kanske dela ut lite foldrar och i många fall kommer också någon partikamrat som står på partiets EU-lista att besöka kommunerna.

– Måns Montell från Moderaterna i Gävle kommer att medverka vid ett torgmöte i Alfta, säger Mikael Jonsson, Moderaterna i Ovanåker. Sedan kommer vi också att göra en dörrknackningskampanj dagarna före valet.

Han konstaterar att de lokala företrädarna kommer att lägga förhållandevis lite energi på EU-valet i jämförelse med hur det blir i höst.

– Men vi ska ändå försöka göra det vi kan, säger han.

– För vår del ser vi på EU-valet som ett mobiliseringsval, säger Yoomi Renström, Socialdemokraterna i Ovanåker. Vi kommer inte att lägga någon energi på att övertala nya väljare utan lägger krutet på att få de som brukar rösta på socialdemokraterna att faktiskt gå och rösta.

– För mig hänger alla valen i hop och vi Socialdemokrater försöker påverka alla att gå och rösta även till det här valet, säger Kristoffer Lindberg i Bollnäs.

I hans ögon finns det också ytterligare ett skäl för Socialdemokraterna att lägga lite extra krut på EU-valet.

– Ellinor Eriksson, Socialdemokrat från Valbo, har stor chans att bli invald till EU-parlamentet. Hon står med som nummer sju på vår EU-valsedel.

Alla tillfrågade politiker är överens om vikten av att gå och rösta.

– Vi vet att det brukar vara lågt valdeltagande i det här valet, men upp till 60 procent av alla beslut som fattas i kommunfullmäktige har sin grund i det som tidigare har beslutats i EU, säger Anders Bergsten, Kristdemokrat i Bollnäs.

Hans partikamrat i Ovanåker, Bertil Eriksson, ser också en annan poäng med EU-valet.

– Det här valet är ju lite av en värdemätare inför höstens val, säger han.

Men för de lokala partiföreträdarna är det svårt att göra något extra, resurserna saknas helt enkelt.

– Vi borde göra mer, men det är svårt att få till något, säger Bengt-Olov Renöfält, Centern i Bollnäs.

– Det här är ju ett jätteviktigt val, säger hans partikamrat i Ovanåker, Gun-Marie Swessar. Vi vill verkligen stävja främlingsfientliga strömningar som finns ute i Europa. Det gör man bäst genom att gå och rösta.