Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj med underhållning

Valet till Europaparlamentet närmar sig och politikernas jakt efter kryss på valsedlarna har börjat. På tisdagskvällen bjöd Centerpartiet in till möte, där politik blandades med information och underhållning.

Underhållningen var det Forsaskådespelaren Cecilia Olsson som stod för. Hon delade med sig av sina funderingar, till det dryga femtiotal personer som samlats på Café August i Folkets hus:

- Hur böjd gurkan ska vara, hur många träd det ska vara i en sommarhage, vilken frukt barnen ska äta i skolan. Det känns bra att de fattar de besluten åt oss i Bryssel. Tänk om jag skickade med ett äpple, och så var det apelsin som gällde. Då hade ju allt varit förstört.

Håkan Larsson är, med sin femteplacering på Centerpartiets lista, en av partiets toppkandidater till valet. Han röstade nej till EU och nej till euron. Inträdet i unionen har han accepterat, säger han, nu handlar det om att göra det bästa av situationen. Och det innefattar inte att bestämma om träden i beteshagen eller om jaktfrågorna:

- Jag vill att EU koncentrerar sig på gränsöverskridande frågor, som miljö- och klimatfrågor. Där finns det all anledning att samarbeta.

Även frilansjournalisten Mats Hallgren deltog på mötet. Han berättade att de flesta beslut som fattas i Sverige påverkas av beslut som fattats på EU-nivå. Ändå uppgick röstdeltagandet i det förra Europaparlamentsvalet till bara 40 procent.

- Som privatperson tycker jag att man ska rösta. Runt om i världen finns det människor som kämpar för demokrati och slåss för sina rättigheter för att få rösträtt. Att vi då inte röstar, det ser jag som ett förakt mot dem som kämpar för att få det, säger han.