Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj för hemlösa katter

Djurskyddet i norra Hälsingland vill värna om alla hemlösa och övergivna katter.

Nu söker de pengar för en steriliseringskampanj. Marianne Persson är ordförande i Djurskyddet i norra Hälsingland.

– Det är otroligt många katter som far illa. Det här är ett sätt att försöka stävja det, säger Marianne Persson.

Katter som tas om hand i de norra delarna av landskapet placeras på djurhem i Hudiksvall, Bollnäs eller Söderhamn.

– I Ljusdal finns inget djurhem, så där lämnas katterna till Bollnäs och Söderhamn, säger Marianne Persson.

I Sverige finns enligt Djurskyddet mer än 100 000 vilda katter. Den rikstäckande organisationen anser att alla utekatter bör vara steriliserade. I tidigare kampanjer har Djurskyddet i norra Hälsingland lyckats få mellan 70 och 80 katter steriliserade.

Den som upptäcker en övergiven katt kan få låna en fälla av Djurskyddet. Den är gjord av nät och har en platta längst in, som gör att luckan fäller igen när katten kommer dit för att äta.

– Vi har två fällor. Dom är utlånade väldigt ofta. Du kan också använda den om din egen katt försvunnit. Den kan vara rädd och vill inte gå hem. Det kan vara ett sätt att få tillbaka sin egen katt, säger Marianne Persson.

När Djurskyddet fångar in katter söker de efter någon som kan ta hand om dem. Om katten är för vild för att vara på ett djurhem eller få en ny familj kan Djurskyddet hitta någon som kan se till att den får mat och vatten, och ha någonstans att krypa in när det är kallt.

– Att avliva katter är det absolut sista alternativet. Det kan vara att vi hittar ett gäng vildkatter som finns någonstans och vi inte hittar någon som tar hand om dem. Då avlivar vi dem via en jägare eller veterinär, säger Marianne Persson.