Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj för att minska spridningen av klamydia

I dag går starten för den nationella septemberkampanjen som ska minska spridningen av klamydia. I Bollnäs håller ungdomsmottagningen kvällsöppet för föräldrar och vuxna.

- Vi kommer även att försöka nå killarna på ett annat sätt än tidigare, säger Elaine Persohn, HIV- och STI-samordnare i Gävleborg.

Unga i Gävleborg är bland de mest drabbade av klamydia. Därför är det extra viktigt att delta i den landsomfattande septemberkampanjen som ska minska spridningen av den smittsamma könsjukdomen.

Elaine Persohn är HIV- och STI-samordnare vid landstingets smittskyddsenhet:

- Även om vi kan se en liten minskning av klamydiafallen i Gävleborg så måste vi fortsätta jobba aktivt. Sviterna kan bli allvarliga. För kvinnor kan infektionen innebära äggledarinflammation och öka risken för utomkvedshavandeskap. Hos männen kan den ge bitestikelinflammation. Vill det sig illa kan klamydia leda till sterillitet, förklarar hon.

Varför unga i Gävleborg är bland de mest drabbade har man fortfarande inget svar på. Men för att skydda sig finns det bara ett riktigt bra recept – att använda kondom.

- Det budskapet bär vi alltid med oss när vi är ute och pratar med unga. Det är dessutom viktigt att uppsöka ungdomsmottagningen om man har haft oskyddat sex. Klamydia ger inte alltid symptom varför man kan sprida smittan utan att veta om det, säger Elaine Persohn.

Men lika viktigt som att informera ungdomarna är det att få föräldrarna medvetna om vilka resurser som finns.

Det är också anledningen till att man väljer att ha ungdomsmottagningen i Bollnäs öppen under onsdagskvällen.

På torsdag är det istället eleverna på Torsbergsgymnasiets tur att få information av HIV- och STI-gruppen.

- För att nå killarna, som fortfarande inte riktigt hittar till ungdomsmottagningarna, kommer även personalen att finnas tillgänglig på Bollnäs sporthall, Odensgymmet och Gumpels fritidsgård under veckorna 37 och 38, berättar Elaine Persohn.