Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp mot sjukfrånvaron

Så ska kommunen ta krafttag mot ohälsan bland de anställda.

Kommunstyrelsens allmänna utskott, som också är personalutskott, ägnade under tisdagens möte lång tid åt den ökade ohälsan bland de anställda.

– Förutom allt lidande för de drabbade kostar det här kommunen 14 miljoner kronor per år, säger Helena Brink (C) som i utskottet föreslog handlingsplan såväl övergripande som på förvaltningsnivå.

Förutom att föreslå kommunstyrelsen att ta beslut om att förvaltningarna ska upprätta planer för friskare personal vill allmänna utskottet också föra in som budgetmål att ha endast 5 procents sjukfrånvaro. Nu är den över 7 procent.

– Vi har sett hur det kan variera från 4-5 procent upp till närmare 20 procent på vissa enheter. Det måste analyseras och de goda exemplen följas, säger oppositionsrådet Lasse Molin (M).

Kommunstyrelsens ordförande Leif Persson (S) och förste vice ordförande Yvonne Oscarsson (V) anser att åtgärder måste till snarast och att det inte får vänta till nästa års budget.

Det är omsorgsförvaltningen som har högst sjukfrånvaro.

Det är endast en enhet inom stöd och omsorg och en enhet inom äldreomsorgen som ligger nära normal nivå, skriver personalchef Britt-Marie Andersson-Nilsson och rehabsamordnare Lena Svensson.