Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp mot illegala vapen måste stå i centrum

De terrorattacker som skakat Europa visar behovet av förebyggande arbete mot terrorism. Det arbetet får inte ske utifrån vad som känns rätt för stunden, utan måste ske utifrån en seriös analys kring vad som krävs för att skapa ett säkrare samhälle, skriver tre centerpartister.

Annons

Tyvärr ser vi politiker som vill göra det som är enkelt i stället för att göra det som är rätt. Ett sådant exempel är förslaget till EU:s nya vapenlagstiftning mot terroristattacker som på många sätt riskerar att slå helt fel.

Ambitionen från EU-kommissionen, att minska antalet illegala vapen för att minska risken för fler terrorattacker, är givetvis något som Centerpartiet med kraft ställer sig bakom. Men stora delar av förslaget försvårar inte för terrorister, men däremot avsevärt möjligheten för vanliga människor att bedriva jakt och sportskytte.

Förslaget vill begränsa tillgången till så kallade halvautomatiska vapen, vilket riskerar förbjuda en del vapen som i dag används av både jägare och sportskyttar. En sådan typ av lagstiftning bidrar inte i kampen mot terror utan försvårar bara vanliga människor liv och Centerpartiet ställer sig starkt kritiska till detta. Vi har därför skrivit till EU-kommissionen för att få klarhet i hur man ser på att förändra den delen av lagförslaget.

För Centerpartiets del är det kampen mot illegala vapen som måste stå i centrum när det gäller lagstiftningen och inte begränsningen av de legala.

När vi nu bekämpar terrorismen är det viktiga inte att göra alla saker, utan att göra rätt saker. Här finns en stor och avgörande skillnad som vi framöver måste förhålla oss till. Ska vi i bekämpningen av terrorism agera utefter vad som verkar vara kraftfulla åtgärder men som i praktiken riskerar att få svag effekt, eller ska vi fortsatta slå vakt om ett rättssäkert samhälle där saklighet och rationella argument får styra.

Att begränsa terroristers tillgång till vapen är självklart en helt avgörande uppgift för att skapa ett säkrare samhälle. Därför välkomnar vi tydligare insatser och att mer resurser satsas på detta, exempelvis genom att stärka arbetet med att begränsa införsel av vapen till EU från tredje land. Men att stort fokus nu läggs på att försvåra för lagliga vapen visar tyvärr på desperation och okunskap från EU-kommissionen.

Det är korrekt att terroristorganisationer använder sig av skjutvapen i sina attacker, men de som tror att de använder sig av liknande vapen som används av svenska jaktlag och skytteklubbar har grundligt fel.

Terroristerna vill skaka om vårt samhälle i grunden. Då krävs det att vi som politiker inte faller till föga för de enkla lösningarna utan ser till att den lagstiftning som läggs fram får önskad effekt. När terrorn slår mot Europas hjärta visar den med smärtsam tydlighet hur sårbara våra samhällen är.

De terrorister som gjort sig till representanter för ondskan ska ställas inför rätta och de grupper som organiserar dessa terrorister ska utplånas. Vi är övertygade om att detta går utan att samtidigt omöjliggöra för sportskytte och älgjakt.

Fredrick Federley

Europaparlamentariker (C)

Johan Hedin

Rättspolitisk talesperson (C)

Jörgen Brink (C)

sportskytt och jägare Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel