Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp för Växsjö skola

Växsjö skola får inte läggas ner.

Det anser upprörda föräldrar, som kallat till ett stormöte i skolan på söndag kväll.

Framtiden för byskolan i Växsjö norr om Bollnäs – med 43 barn från förskoleklass till sexan – verkade tryggad så sent som i juni i år. Då beslutade kommunfullmäktige att skolan skulle renoveras, med start senast under hösten 2009.

Men några pengar anslogs aldrig, för kostnadskalkylerna var inte klara. Nu i höst har kalkyler på 8,8 miljoner kronor presenterats – och då har en majoritet i kommunstyrelsen backat. Till nästa fullmäktigemöte den 26 oktober, finns i stället ett förslag om nedläggning av skolan.

Bakom helomvändningen finns inte bara barn- och utbildningsnämndens försämrade ekonomi . Ett tjänstemannautlåtande har haft en avgörande betydelse, anser föräldrar i Växsjö/Lottefors-området, som nu kallat till ett stormöte om skolans framtid på söndag.

- Här döms skolans kvalité ut och man skriver att Växsjö har "den lilla skolans problematik" och inte kan garantera en likvärdig utbildning med andra skolor. Tjänsteutlåtandet är en skymf mot föräldrar, lärare och barn, säger Marcus Nygren som är både förälder och fritidspolitiker (S).