Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaminer kan bli brandorsak

Nio gånger har Norrhälsinge räddningstjänst ryckt ut på brand i byggnad. En vanlig brandorsak är överhettning vid skorstenen. Det säljs flera modeller av kaminer som inte är dimensionerade för mer än myseldning.

– Det är vanligt att det installeras kaminer som inte levererar det folk vill ha. Det är kaminer för myseldning och de är inte tänkta att värma ett helt hus, säger Kjell Jansson vid KJ Sotning i Hudiksvall.

Han uppmanar fastighetsägare med kaminer att elda enligt medföljande instruktioner. Ofta innebär instruktionerna att eldandet ska begränsas till 2-3 kilo ved i timmen med schemalagda avsvalningsperioder.

– Bränder beror ofta på överhettning i skorstenen. Billiga kaminer tar sämre hand om värmen och då blir rökgaserna hetare vilket ökar risken för att det ska börja brinna i bjälklagret eller taket, säger Kjell Jansson.

Reklamen påstår ofta att kaminen passar bra i en villa, men den som läser tillverkarens instruktion blir upplyst om att kaminen inte är avsedd att värma en villa.

– Men har du lagt 30 000-40 000 kronor på att installera en kamin vill du att den ska göra nytta. Vi får ofta frågor om hur värme ska flyttas från rum till rum och då förstår man att de eldar mycket, säger Kjell Jansson.

Fastighetsägare som vill skydda sig mot överhettning i skorstenen har möjligheten att installera sensorer som varnar för brand i bjälklag eller tak.

– Vi har testat sensorer och vi vet att det funkar. Det kan vara en bra och billig försäkring, som går att installera efteråt, säger Kjell Jansson.