Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameran för honom jorden runt: "Perfekt kombination att vara i vildmarken och filma"

Afrika, Svalbard och Monaco kan vara platserna för jobben, men det är i Lilltjära filmskaparen Peter Mattsson landar. Han flyttade till landsbygden och fortsatte ha världen som arbetsplats.

Det var pengarna som fick Peter Mattsson och flickvännen Susanna Olsson att flytta till landsbygden i Hälsingland. Eller egentligen bristen på kosing – efter att ha varit ute och rest en tid behövde de ett billigt boende och flyttade till fritidshuset i Kilafors.

– Tjejen är härifrån så vi har haft en sommarstuga här. Jag trivs fruktansvärt bra här uppe, men hade inte kunnat drömma om att det skulle gå att jobba med det jag gör härifrån.

Läs också: Karl-Ingvar, 90, köper smartphone: "Nu tänker jag bli modern"

Innan bodde paret i Uppsala och Peter var delägare i ett produktionsbolag med säte i Stockholm. Den kontakten hade han släppt när de tagit mark i Kilafors och behövde bygga upp en ny verksamhet.

Lite oväntat började ströjobben att droppa in och snart behövde han en arbetsplats att sitta på. Då hörde han talas om gamla skolan i Lilltjära där Håkan Karlsson skapat ett centrum för film med företaget People in the park. Och Peter har blivit kvar i huset.

– Jag är som person ganska rastlöst, jag tycker om utmaningar och att träffa människor. Men det är alltid skönt att komma hem igen, det är det finaste. Bara att titta ut genom fönstret och se ett par hästar utanför. Det ger ett lugn och jag inbillar mig att jag får mer gjort. Jag träffar och har kontakt med folk från hela världen, men kan ändå jobba härifrån.

Läs också: När en pappa försvinner – Sara och Jazz gick i grupp för att sörja

Under det senaste halvåret har resorna avlöst varandra. Just nu är han hemma en tid och jobbar med material han hämtat in. Numera bor han med familjen – en liten dotter har tillkommit – i Belse.

– Hälften av tiden jobbar jag med efterbearbetning och resten av tiden är jag ute och flyger och far i Sverige, Europa och världen. Det är väldigt olika jobb jag gör.

Ett av de senaste är inom skönhetsindustrin för en utländsk byrå. Filmplatserna har varit Monaco och England och skådespelerskan Sharon Stone är med på ett hörn. Men ganska nyligt var han också på Svalbard, som en del i ett långtidsprojekt där han följer äventyraren Aron Anderson.

– En perfekt kombination att vara i vildmarken och filma. Jag trivs extremt bra när jag får vara ute i naturen och jobba med ganska enkla medel. Även om jag tycker det är kul med de större jobben också, med mycket folk och ljussättningar. Då handlar mitt jobb mer om det estetiska. I de mindre när man är ute i skog och mark, handlar det mer om berättandet.

Historien i fokus har också ett annat projekt som han påbörjat. Han har kontakt med en kille med svenskt ursprung som åker till mellanöstern för att stötta kurderna och slåss mot IS.

– Jag har träffat honom och hans familj några gånger och nu är han där nere igen. Planen är att göra en dokumentär kring honom och några fler människor, som åker för att bygga upp det IS har förstört och för att hjälpa människor. Det är väldigt många som engagerar sig där nere och det får oftast inte plats i nyheterna.

Om inte läget förvärras i området kommer Peter snart att åka dit, men en sådan resa kräver noga avvägda förberedelser på många plan. Vad ska sjukvårdskitet innehålla? Vilka vaccinationer behövs?

– Kondition, skyddsutrustning, hur mycket filmutrustning, hur laddar jag batterierna, vilka människor ska vi ha kontakt med? Vi behöver fixare som kan köra oss till bra ställen och knyta kontakter för att göra bra stories, alla såna planer är bara muntligt.

Läs också: Maja firade sin 100-årsdag: "Jag kan inte förstå hur det har gått till"

Peter har tidigare jobbat inom det militära och den erfarenheten är han hjälpt av inför den här resan.

– Det är klart att det finns ett visst obehag. Läget där nere förändras varenda dag och man kan aldrig skydda sig mot allt.