Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalvar dödade av rovdjur?

En djurägare norr om Alfta saknade två av sina kalvar på fredagsmorgonen. Länsstyrelsens besiktingsman befarar att det kan vara rovdjur som dödat en kalv. Den andra kalven har inte hittats.

Annons

Det var på fredagsmorgonen som djurägaren gick ut till hagen för att titta till sina djur. Då saknades två kalvar. Djurägaren ringde direkt länsstyrelsen.

- Jag och djurägaren gick runt hagen och letade. En kalv hittade vi död utanför hagen. Kroppen var svårt sargad och den har legat någon dag. Även rävar och fåglar har ätit på den. Det kan möjligen vara ett rovdjur som angripit och dödat kalven, men jag vågar inte spekulera om det är ett rovdjur. Det hade varit lättare om det varit färska tecken, säger Sone Persson, länsstyrelsens besiktingsman.

Den andra kalven har ännu inte hittats. Sone Persson och djurägaren sökte av hagen och området omkring.

- Vi gick i cirklar på 300 till 400 meter och letade i buskar och sly och vattendrag, säger Sone Persson och fortsätter:

- Varg och björn och även rävar drar gärna med sig bytet de just fångat. Vi har sökt av området utan resultat, säger Sone Persson.

Han vågar inte spekulera i om det är ett rovdjursangrepp eftersom djuret legat för länge sedan attacken.

- Djurägaren såg kalvarna på onsdagskvällen och på fredagmorgon var de borta, säger Sone Persson.

Tidigare har det rapporterats om en eller två vargar som skymtats i närheten av Alfta. Länsstyrelsen har tidigare berättat för tidningen att de fått in flera kontakter om iakttagelser av varg i Alfta och uppgifterna bedöms som trovärdiga.

Länsstyrelsen vill fortfarande få in nya uppgifter och iakttagelser från privatpersoner för att enklare att kartlägga vargförekomsten. Naturbevakaren Hans Blomgren nås på telefon 070–5315422.

Annons