Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källström: Låt Åkessons bil skina ifred

Veckans gästkrönikör är Karin Källström som är jurist och fri skribent. Temat i krönikan handlar om Jimmie Åkessons bil, hotet mot politiker och vad det leder till.

Annons

Förtroendevalda politiker kan stundtals behöva stå ut med obekväma situationer. Vänja sig vid tiotimmarssittningar i kommunfullmäktige. Delta på syrefattiga medlemsmöten i instängda bygdegårdar när solen skiner utanför. Hantera ett skenande blodsocker efter mängder av gofika.

Kanske måste de till och med hålla en och annan lunchföreläsning för ortens Rotary-förening som aldrig slutar ställa ovidkommande frågor. Men det finns saker som ingen förtroendevald ska behöva vänja sig vid. Bangers, hotfulla meddelanden och skadegörelse har blivit alltfler förtroendevaldas vardag.

En ljummen dag i maj lade regeringen fram ett förslag om en ny särskild grund för straffskärpning för brott som begås mot förtroendevalda. Samma dag som förslaget lades fram kastade någon en s.k. banger (en sorts smällare med kraftigare sprängmedel) mot Jimmie Åkessons bil. Någon dag senare väntade ny attack, när ytterligare en banger kastades mot honom vid ett framträdande i Tranås.

Det är inte bara rikskända politiker som drabbas. Enligt en undersökning från Brå (Politikernas trygghetsundersökning 2017) utsattes var fjärde politiker för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt politiska förtroendeuppdrag under 2016. Utsattheten består främst av hot och trakasserier, inte sällan via sociala medier och ibland även mot politikernas familjemedlemmar.

Kanske var attacken mot Åkessons bil en följd av de höga brösttonerna som föregick valet till europaparlamentet. Kanske beror de ökade hoten mot förtroendevalda på nätet på att det så sällan leder till konsekvenser för den som ägnar sig åt trakasserierna. Kanske behöver ett antal unga nättroll och demonstranter veta hut.

Oavsett vad är attackerna mot våra förtroendevalda politiker ett direkt hot mot demokratin och det representativa systemet. Det behöver väl knappast sägas, men att vi har allmänna val där väljarna utser förtroendevalda som ska representera dem i regering, riksdag, kommun och landsting är själva essensen i vårt demokratiska styrelseskick. Men vem kommer att vilja representera folket i riksdagen om man samtidigt riskerar att få en banger kastat mot sig själv, sin familj eller sin bil?

Enligt undersökningen från Brå är den vanligaste konsekvensen av utsattheten, eller oron för att utsättas, är att den förtroendevalde låter bli att engagera sig eller uttala sig i en viss fråga. En del av de utsatta har även lämnat ett eller alla uppdrag på grund av utsattheten eller oron för att utsättas. Ungefär var sjätte förtroendevald som utsatts uppgav att de tvekade inför ett beslut och vissa förtroendevalda har till och med påverkats till att fatta ett annat beslut än vad som ursprungligen var tänkt. Något mera direkt hot mot vår demokrati går knappast att tänka sig.

Om våra politiker är så pass utsatta att de i bästa fall undviker att fatta beslut, i sämsta fall inte representerar folket överhuvudtaget – då är vi illa ute. Därför ligger det i allas intresse att även Åkessons bil får skina ikapp med majsolen.