Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallstämman ett ljus i mörkret för vinterdeppiga

Var är all folkmusik på vintern? Johannes Berndalen pratar med Trine Fransson om vad som kan lysa upp i vintermörkret.

I helgen glömde jag bort att det var vinter. Jag trängdes i en stor ölstuga med stora killar och tjejer från Trøndelag med pälsmössa och skor med isdubbar. Antingen hinkade de i sig öl eller spelade durspel, dragspel, fiol och brast ut i sång.

Varför händer det mesta härliga på sommaren? Vintern i Skandinavien är för lång för att sitta och uggla och vänta på ljusare tider. I ett hus intill ölstugan märktes det på den finske spelmannen Arto Järvelä när han spelade sina melankoliska låtar, att Röros marknad är en ljusglimt i vår mörka del av världen. En liten bit bort nedför gatan ångar det när man öppnar dörrarna till Sangerhuset, och hundratals dansare rör sig till pols, som är ungefär som en norsk version av polska.

Det här med ljus i mörkret har även spelmannen Trine Fransson från Järvsö förstått. Hon leder Järvsö spelmanslag tillsammans med Robert Jerfström, och är en av personerna på Kallstämman, som är en av Hälsinglands andningshål för melankoliskt lagda typer.

– Först har jag också funderat på varför det händer så lite på vintern. Men sen har jag kommit på att det till exempel är dans i Delsbo varje söndag, och där är det ju både dansare och spelmän som håller igång. Jag vet att vissa åker flera gånger i veckan på dans och spelningar i Hälsingland. Men det finns inte så många större evenemang som Kallstämman.

Årets musikfest hålls på Stenegård den 7 mars, och bara av deltagarna att döma ser det ut att bli fullt med folk. Förutom Järvsö spelmanslag kommer även deras grann-lag från Bollnäsbygden, Nordanstig, Delsbo och Hudiksvall.

Vad kör Järvsö spelmanslag för låtar?

– Vi ska spela in en skiva till hösten. Där har vi bland annat med låtar av Jonas Olsson, Anna-Karin Båggagård, Urban Andersson, Olars-Erik eller Erik Fernmalm och From-Olle. Vi jobbar också med en sång efter Erik Öder från Järvsö. Den heter Övergivet har jag supat brännvin, och handlar om en kille som har förlorat sina chanser med den tjej han tycker om. Efter att han har gjort bort sig kan han inte hitta henne igen.

Till er som är drivna, eller till er som är vinterdeppiga, gör som Järvsö spelmanslag och bjud in till spelfest. Det är inte hälsosamt att sitta inne och uva även om "stjärnorna siktar mot rutan ikväll", som Västerbrokören sjunger. Vi behöver hopp innan våren kommer.