Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallstämma som värmer

Kallstämman värmer både deltagare och publik.

Precis som lördagskvällens konferencierer Ellinor Olsson och Amanda Levander nämnde inledningsvis är Kallstämman nuförtiden mer än en spelmansstämma.

Det hölls låtkurs med tolv deltagare och om deltagarantalet hade blivit större hade det också blivit en kurs i polska och schottis.

Den yngste deltagaren i låtkursen var tioårige Adrian Hansson Bånga från Alfta.

– Jag har spelat fiol sedan jag var sex år och tycker att det är jätteroligt, säger Adrian.

Arrangerande Järvsö spelmanslags spelledare Trine Fransson räknar med att det var runt 200 personer som kom till Helsingegården under Kallstämman.

Även om danskursen blev inställd spelades det ändå upp till dans på logen, något som var mycket uppskattat.

På dansen spelade spelmanslagen från Järvsö, Delsbo, Hudiksvall och Nordanstig, Hudik Unga, Gränsforsbygdens allmogespelmän, Söders Fröjder och Beata Bermuda. Den sistnämnda gruppen anslöt spontant, något som uppskattades mycket.

I konserten spelade förutom Järvsö spelmanslag deltagarna i låtkursen, Triplex (Jerker Hans-Ers, Petrus Dillner och Eemil Rutanen), Emil Engberg och Ingela Lindkvist (Bollnäs folkhögskola) samt Emma Ahlberg och Johanna Karlsson. Det hela inleddes med allspel och både före och efter hölls det så kallat buskspel där den som ville kunde ansluta.

– Det känns som om folkmusiken är på frammarsch och Låtverkstan och Folkungaprojektet gör mycket för att många yngre börjar spela, säger Trine Fransson.