Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källsortering räcker inte

Känner du dig uppgiven inför hotet från klimatförändringarna? Det finns mycket du kan göra för att rädda planeten. Din insats har betydelse.

– Absolut, det är alla de små utsläppen tillsammans som leder till att klimatet förändras, säger Annika Carlsson-Kanyama, klimatexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Minskade utsläpp kräver uppoffringar och en förändrad livsstil. Att källsortera, kompostera och ha lågenergilampor hemma är inte tillräckligt.

– Nej, det räcker inte om man verkligen vill bidra till en förändring. Det viktigaste är att minska konsumtionen och det gör man lättast genom att gå ner i arbetstid och på så vis få mindre pengar att köpa för, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Att jobba mindre och ha mindre pengar att röra sig med tar emot för många.

– Men vi har ett val. Det gäller att inte låsa in sig i en struktur med stora huslån, kostnader för en sommarstuga och annat som hela tiden kräver att man måste dra in pengarna. För 40 år sedan hade vi mindre pengar att röra oss med än i dag, men vi är inte lyckligare nu, snarare tvärtom, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Men det finns enkla sätt att rejält dra ner på sina utsläpp.

– Vår matkonsumtion utgör mellan 25 och 30 procent av hushållens utsläpp. Det bästa sättet att minska sin klimatpåverkan är att mindre rött kött. Man kan äta mer kyckling i stället för nötkött och mer bönor i stället för gris. Äter man exempelvis köttgryta, kan man ha lite mindre kött i och mer grönsaker i stället, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Annars är det våra resor som påverkar mycket.

– Var och en kan fundera över hur man reser. Man kanske får sluta att åka till Thailand varje jul eller nöja sig med att göra en längre resa på tre månader var tredje år, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Något nytt man kan kosta på sig är en bränslesnål bil.

– I Hälsingland kan jag tänka mig att bilen är ett viktigt transportmedel för många. Har man inte råd att köpa en nyare bil själv, kanske man kan gå ihop i ett lag och dela på en bil i en pool. Annars bör man fundera på när man använder bilen och när man kan cykla, gå eller ta bussen i stället, Annika Carlsson-Kanyama.

Hur man värmer upp sitt hem är också något att fundera över.

– Det bästa att värma sitt hus med är en kamin för ved eller pellets. Sedan kan man tänka över hur varmt man har det hemma, bara man sänker innetemperaturen med ett par grader sparar det mycket energi.

Även egen elproduktion är något att tänka på.

– I dag finns det kit för solceller på byggvaruhusen som bara är att köpa och sätta upp. Hälsingland kanske inte är det bästa stället för att producera solenergi, men lyckas man få ett överskott är det något man kan bidra till i den gemensamma nordiska marknaden. Den svenska produktionen består ju främst av kärn- och vattenkraft, men kan man få in mer solenergi för att minska efterfrågan på dansk kolkraft är det förstås ett bidrag, säger Annika Carlsson-Kanyama.