Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källare dränktes i avloppsvatten

Bengt Olof och Inger Jonsson har länge velat sälja villan och flytta till lägenhet. Nu sätter en översvämning i källaren stopp för parets planer.

– Härom natten kunde jag knappt sova, säger Bengt Olof Jonsson, 81.

Den 8 augusti fick paret en ovälkommen överraskning när de kom hem från stugvistelsen utanför Hudiksvall.

När Bengt Olof skulle gå ner till källaren började han ana oråd.

– Jag kände att det luktade, men tänkte inte närmare på det, förrän jag kom till sista steget på källartrappen och blev helt blöt om foten, berättar han.

Hela källargolvet var täckt av svart, illaluktande avloppsvatten.

Paret kontaktade Söderhamn Nära för att få hjälp med översvämningen.

Nu har det gått en månad sedan avloppsvattnet ödelade Bengt Olofs och Ingers källare.

– Och nu fick jag höra att det kan dröja ett bra tag till innan det har torkat upp. Sedan ska allt återställas också, säger Bengt Olof Jonson.

Det här är andra gången deras fastighet svämmas över. Förra gången, 1993, orsakades felet av ett stopp i huvudledningen, enligt Söderhamn Näras anteckningar.

Nu fruktar paret att deras planer på att sälja huset för att flytta till lägenhet ska gå i kras. Ett hus som då och då svämmas över är knappast lättsålt.

– Eftersom både jag och Inger börjar bli gamla så vill vi inte bo kvar. Men det här har gjort att vi fått lägga planerna åt sidan, säger Bengt Olof Jonsson.

Ärendet ligger nu hos parets försäkringsbolag. Men trots att Söderhamn Nära, som sköter det kommunala avloppssystemet, inspekterat ledningarna vid fastigheten har företagets anställda inte kunnat identifiera felet.

– Vi har gått in med kamera i avloppssystemet och filmat för att på så sätt se vad som kan ha orsakat översvämningen, men vi har inte kunnat hitta något fel, säger Gunnar Schön, planeringsingenjör på Söderhamn Nära.

Söderhamn Nära ska genomföra ytterligare undersökningar för att försöka fastställa var på ledningsnätet felet kan ha uppkommit. Om felet ligger i det kommunala avloppssystemet står kommunen för alla kostnader.