Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kall men kul tävling för alla

Ett myller av motormänniskor tillbringade lördagen med folkrace på Flygstaden.

Det är fattigmans motorsport, och ofta ett nöje för hela familjen.

Annons

Det här är årets första deltävling i X-cupen, en folkracetävling i fem delar som körs runt om i länet fram till september.

- Folkrace är kul. Det går skapligt fort och man får krocka. Det är spännande, det tjongar och smäller, säger Manne Lövgren, som har kommit hit från Årsunda med sexåriga dottern Jasmine.

Med cirka 120 tävlande är depåområdet gigantiskt. Flera har parkerat sina husvagnar och husbilar här, och sovit över.

Efter varje tävling är alla bilarna till salu, vare sig ägaren vill eller inte. Det är en rättvisefråga.

En bit bort står Söderhamnaren Fredrik Bergström och väntar på att oljan ska rinna tillbaka till rätt plats i motorn. Han har just hamnat upp och ner med bilen, en Volkswagen 1600 med en motor från Volvo 245.

- Det är mer skruva än åka i den här sporten, säger Fredrik Bergström med ett skratt.

Han och motorfamiljen Öhrn har ett "stall" ihop, med bilar i samma ljusblå färg. Fast det är bara på skoj, var och en kör för sig själv.

- Visst är det mycket lek, men det är ingen lek när man sitter i bilen, säger Fredrik Bergström.

18-åriga Mimmi Öhrn vann X-cupens damklass i fjol. Hon har varit med på folkrace sedan hon låg i mammas mage, och började köra när hon skulle fylla 15. Hon gillar gemenskapen och att köra fort.

- På väg måste man vara så försiktig, här kan man ta ut sina aggressioner, säger Mimmi.

Hon kom trea i lördagens A-final, efter att ha råkat köra i ett hopp så att grenröret lossnade, och bilen förlorade kraft.