Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalkhantering flyttar till Vallvik

Miljöproblemen i Stugsund kan vara på väg att lösas. Bromsängs Recycling AB vill köpa industrimark i Vallvik, vid gamla Latexia-fabriken. Satsningen beräknas ge dussintalet nya jobb.

Söderhamns kommun föreslås i ett tjänstemannautlåtande sälja industrimark i Vallvik (intill gamla Latexia-fabriken) till återvinningsföretaget Bromsängs Recycling AB. Markköpet är ett led i företagets expansionsplaner, med en mångmiljonsatsning som väntas ge minst ett dussintal nya jobb.

Företaget, som har fyra anställda, har under ett års tid bedrivit verksamhet med återvinning av kalk och järnfilspån vid gamla maltfabriken i Stugsund. Verksamheten har periodvis upplevts som miljöstörande av närboende.

Markområdet i Vallvik är på 28 736 kvadratmeter råmark.

- Meningen är att vi ska ta dit hantering av kalk från Vallviks Bruk samt plast. Vi börjar så fort politikerna har sagt ja och räknar med att ha hårdgjort marken till nästa år. Asfalteringen beräknas kosta sex miljoner kronor, säger Sven-Ove Blom, Bromsängs Recycling.

Han bedömer kostnaden för maskiner till mellan 15 och 20 miljoner kronor, sammantaget 21-26 miljoner kronor. Verksamheten bedöms ge sysselsättning åt 12-15 personer.

Även om en del av verksamheten flyttar ut till Vallvik ska företaget behålla gamla maltfabriken i Stugsund. Där planerar man för tillverkning av träpellets.