Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kakaolabb fyllt av grönskande konst

/
  • Konsttrio i Sumpan. Helena Selder, konstintendent, hoppas tillsammans med de två konsthallscheferna Bettina Pehrsson och Johan Börjesson att deras konsthall ska göra skillnad.

Med rullbacke och underjordisk grönska öppnar Marabouparkens nya konsthall i Sundbyberg.

Annons

På och under gräsmattan finns förortens nygamla konstpalats.
Den som känner till parken och Marabous gamla kakaolabb ser först ingen skillnad. Arkitekten Martin Hanssons uppgift var att rita en ny utställningssal som inte syns, som inte skadar den kulturminnesmärkta funkisbyggnaden från 40-talet eller den i Sverige helt unika skulpturparken utanför.
Lösningen blev att spränga sig nedåt.
- Det var roligt att gräva sig inunder, alla försöker skapa signaturbyggnader som syns, men vi går på djupet, säger konstintendent Helena Selder.
Konsthallen, som invigs lördag 28 augusti, är en stor kultursatsning av Sveriges till ytan minsta kommun.
Vägen hit har varit lång. När det avgörande beslutet i kommunfullmäktige sköts på framtiden hösten 2006 kom Marabouparkens stiftelse med förslaget att den själv skulle ta lånet på 60 miljoner kronor till ombyggnaden om kommunen gick i borgen. Och så blev det.
Äntligen börjar det
Nu är sex år av utställningar i tillfälliga lokaler slut. Johan Börjesson, en av konsthallens två chefer, kan äntligen påbörja det arbete han anställdes för 2001.
- Det har legat två år i framtiden i nio år kan man säga. Nu känns det helt fantastiskt.
Det gedigna funkishuset är varsamt renoverat. Vid entrén ligger ny restaurang och kafeteria, tillika en museishop. Den nya utställningssalen är på 500 kvadratmeter, insprängd och nedgrävd under en gräsmatta kantad av skulpturer, en gång beställda av Marabous företagsledning.
Skulpturparken anlades som rekreationsyta åt de anställda. Så sent som 2008 utsågs den till Sveriges vackraste park, ett år senare till Europas näst vackraste.
- Jag tror det blir rätt svårt att stoppa även framtida konstnärerna från att använda sig av själva parken, säger konsthallschef Bettina Pehrsson.
I premiärutställningen "Parkliv" är den själva utgångspunkten. Utanför entrén har den italienska konstnären Paola Pivo konstruerat den ultimata rullbacken för den som vågar hänge sig åt barnets nöjen. Det går galet fort, och är fantastiskt roligt.
U-båtskikare
Under jord finns bland annat Matts Leiderstams periskop, en u-båtskikare som leder upp till trädgården utanför och ovanför.
- Marabouparken och andra sådan här parker som på ett sätt imiterar naturen härstammar från engelska landskapsparker. De i sin tur anlades för att efterlikna landskapsmåleriet. Man arrangerade landskapet för att det skulle vara vackert som en bild, varenda stig skulle utgöra ett vackert penseldrag. Det är det som lever kvar här, det håller vi människor på med hela tiden, säger Helena Selder.
De två konsthallscheferna hoppas tillföra det starkt expanderande Sundbyberg nya och avgörande röster.
- Här byggs just nu hela nya stadsdelar. Då blir det extra viktigt att det finns en verksamhet och röst som inte är kommersiellt betingad, där det inte är inredningstidningar, eller någon slags bild av en konsumerad identitet som styr. Där det i stället finns påståenden som oroar på ett djupare plan och som säger något om vilka vi är, säger Johan Börjesson.
Erika Josefsson/TT Spektra
erika.josefsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons