Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffet i morgonstrupen - Ljusdal går plus

/

God morgon Ljusdal? Ljusdal går med vinst!? Man tror inte sina ögon när rubriken tränger sig in mitt i morgonkaffet. Hur är det möjligt?

Annons

Visst det finns förklaringar men ändå; hur är det möjligt? Hur är det möjligt att man bedriver verksamhet med plånbokskniven mot strupen och all så kallad politisk aktivitet handlar om pengar, för att sedan få veta att kommunen går 25 miljoner plus?

Visst, det är strålande men det kan inte vara hälsosamt att spara till förbannelse och märkbart försämra verksamheterna i kärnverksamheterna; omsorg, skola och vård. Jag, och alla andra tar i och för sig, Herr Penningchefs ord på allvar när han säger att resultatet kan komma att filas till.

Att göra bokslutstekniska nedskrivningar och andra pappersvarianter är inget konstigt. Man kan få det resultat man vill vid en förväntad vinst. Måste dock ställa sig frågan hur trovärdigheten i vissa sparkrav ska bibehållas när fakta, i och för sig positiva, kommer i dager?

Kan man begära av politiker och medborgare att gnaga på de köttlösa benen när sedan verkligheten ser helt annorlunda ut? Det ska bli intressant att se hur de här positiva uppgifterna hanteras politiskt. Flyttar vi över tänket på det privata näringslivet skulle motsvarande strategi vara rent förödande förtroendemässig gentemot personalen. En uppmålad krisbild som senare visar sig resultera i en överraskande vinst skapar inget bra arbetsklimat.

Skolan är en av de verksamhetsgrenar som alltid har ett sparkrav på sig, det finns alltid för lite pengar.

Just nu är det situationen i Järvsö som är på tapeten igen. Ska Nybo skola behållas och i så fall ska det vara någon verksamhet i lokalerna?

Frågan som alla parter; skolpolitiker, personal och föräldrar, nu ställer är i allra högsta grad befogad: staka ut banan långsiktigt! Man vill ha ett övergripande politiskt beslut om skolans infrastruktur. Satsa ordentligt på en centraliserad verksamhet på Öje eller inte.

Det beslutet borde inte vara speciellt svårt eller ens kontroversiellt att fatta. Ge skolpolitikerna en ärlig chans att göra någonting bra och hyfsat långsiktigt. Det verkar inte finnas någon laddning i Nyboskolans vara eller icke vara. Föräldrarna är öppna för förslag, men gärna längre än en termin i taget.

Kulturen är en annan penningutsatt verksamhet. En delikat liten pralin just nu är Folkteaterns ansökan om verksamhetsbidrag. Att göra en justering utifrån den överenskommelse som gjorts med aktörerna på Stenegård är självklart. Tycker det är lika självklart att teatern kan få en slant till sin verksamhet.

Men det är också lika självklart att Folkteatern ska komma in med en ekonomisk redovisning, som alla andra måste göra. Någon kulturell gräddfil med tu-fri på allt som inte är konstnärligt finns inte.

Redovisa siffrorna så får ni era pengar; hur svårt kan det vara?

Mer läsning

Annons