Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kafékulturen som försvann

Under 1900-talets första hälft vimlade det av kaféer i Ljusdal. Mer än tiotalet lokaler som inrymt kaféer och några fler kaféägare har funnits på orten. 15 deltagare i en studiecirkel hos Studiefrämjandet vandrade på tisdagen runt i Gamla stan för att bekanta sig med de platser där det en gång funnits kaféer.

Den första som etablerade ett kafé i Ljusdal var Margret Klar. Hon kom från Järvsö. Redan innan järnvägen nått fram till Ljusdal i slutet av 1880-talet startade hon kaférörelse och etablerade under många år verksamhet i det som senare blev allmänt känt som Klara Mors kvarter, det vill säga den plats som i dag är parkering för Coops kunder på andra sidan Norra Järnvägsgatan.

När väl järnvägen kommit till Ljusdal fick Klara Mor snabbt efterföljare. Många av dem finns det i dag knapphändiga uppgifter kring.

De flesta av dåtidens kaféer höll sig med egna konditorer, vilket innebar att det serverades dagsfärska bakverk av egen design till kunderna.

För studiecirkeln hos Studiefrämjandet var tisdagens vandring genom Gamla stan inledningen på en etapp som förhoppningsvis ska kunna avslöja mer om kafékulturen i Ljusdal.

Du kan läsa mer om den försvunna kafékulturen i torsdagens Ljusdals-Posten.