Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kackerlackor hittades på familjedaghem

Skadeinsekter som kackerlackor och vägglöss har blivit ett växande problem i svenska bostäder i och med nya resvanor. För några månader hittades kackerlackor i köksskåpen på familjedaghemmet Zorrokollektivet.

– Vi fångade den första kackerlackan i en glasburk och visade vaktmästaren. Det var inte trevligt. Det var en tysk kackerlacka, den är lite beige och en halv centimeter stor ner till ett knappnålshuvud, säger Gerd Wikström, dagbarnvårdare på Zorrokollektivet.

Deras familjedaghem håller till i en vanlig hyreslägenhet i Färila. Kackerlackorna tros ha spridit sig från våningen ovanför.

– Det började uppe, där var det jättemånga från början. Vi misstänkte att det kunde vara kackerlackor vi hittade här också, eftersom de hade sanerat i våningen ovanför och lagt ut fällor.

Sedan i november har de haft fällor utlagda i lägenheten.

– Det är samma som man har till silverfiskar. Vi har slagit ihjäl dem också när vi har sett dem. Det tar några månader sade Anticimex. Men för två veckor sedan hörde jag att de hittade 20 stycken.

De hittade kackerlackor i bland annat köksskåpet och kastrullskåpet. Numera är de noga med att inte lämna några sopor utan ta ut dem direkt.

– Vi köpte burkar och paketerade maten med tättslutande lock. Vi vill inte hitta kackerlacksben i maten, säger Gerd Wikström.

Richard Brännström, vd på Ljusdalshem, bekräftar att det var förekommit både kackerlackor och vägglöss i Färila och även Ljusdal på senare år.

– Det är bara enstaka fall, men nu har vi haft några lägenheter i Färila och i Ljusdal på senare tid med både kackerlackor och vägglöss. Tyvärr är det något vi får räkna med framöver.

Innan dess har deras bostadsområden generellt varit förskonade, menar han.

– Det här är ett växande problem i Sverige, speciellt i storstäderna. Folk reser mer och får med sig saker tillbaka till Sverige. Det är viktigt att tvätta kläderna ordentligt när man kommer hem från utlandsresor. Då kan man undvika mycket.

Ljusdalshem har avtal med Anticimex som sköter saneringen när det upptäcks någon typ av ohyra.

– Vi har fastighetsförsäkringar och det finns rutiner för det. Men det är inte roligt som hyresgäst att bli drabbad. Särskilt inte när man inte själv har varit på utlandsresa.

Richard Brännström rekommenderar att hyresgästerna hör av sig vid minsta misstanke om skadeinsekter för att minska möjligheter till spridning.

– De boende måste upptäcka det. Då gäller det att man anmäler det till oss direkt så att vi kan kontakta försäkringsbolag och Anticimex. Det är bättre att man ringer en gång för mycket. Det är inte så många fall än, men det är på uppåtgående.

Ibland händer det att man måste sanera flera gånger. Det är viktigt att följa instruktionerna från Anticimex, påpekar han.

– Det är viktigt att lyssna på dem så att det inte sprids vidare. Man får exempelvis inte flytta sängkläder från lägenheten utan att tvätta dem.