Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Just nu är det här roligt"

Fredrik Klahr började jobba som "poolare" för snart ett år sedan, och har vid det här laget jobbat på 14 olika enheter inom kommunen.

Annons

Han trivs med variationen, men utesluter inte att det kan ändras med tiden.

Han är 37 år och har – i likhet med många i hans generation – haft jobb i en del olika branscher som industri, försäljning, datorer, innan han valde ett mera utstakat spår. Nu jobbar han inom omsorgen, och det var slumpen som förde honom dit. Via diverse omvägar.

– Jag bodde i Gävle och läste på högskolan. Jag skulle ha ett sommarjobb, och det blev inom hemtjänsten. Det funkade bra, och det var ett jobb som gick bra att kombinera med studierna. Jag hade väl inte tänkt på omsorgen från början, men halkade in, säger Fredrik Klahr.

Omgivningen signalerade att han passade in där det gällde att jobba med människor, förklarar han.

– Det dröjde ganska länge innan jag tänkte att det här är något jag vill göra. Jag hittade en tvåårig utbildning i Timrå, med inriktning mot psykiatri och missbruksvård. Där fick jag lära mig mycket, och den utbildningen ledde mig in på socialpsykiatrin.

Redan under studietiden hade han under praktikperioderna bekantat sig med olika arbetsplatser, och när utbildningen var klar sökte Fredrik Klahr jobb påi Hudiksvall. I mars i fjol gjorde han det första arbetspasset, inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. Nu i dagarna har han haft introduktion i dagverksamheten på Lilla Håstaborg i Hudiksvall.

– Det är mitt fjortonde ställe, sedan jag började, säger han.

Arbetet är rörligt. Det kan vara olika arbetsplatser från dag till dag, men man kan påverka sitt jobb ganska mycket, enligt Fredrik Klahr. Att ha en fast tjänst är en trygghet, även om arbetsplatserna varierar.

– Många gånger vet man i förväg vart man ska. Jag tycker egentligen att det här sättet att arbeta är ganska spännande. Vi är ju med och påvekar våra scheman, och lägger ut de dagar vi vill jobba. Vi vet i förväg att vi ska jobba, men vi vet inte alltid var. Jag är mest i Hudiksvall. Iggesund är väl det som är längst bort. Jag var varit i Norrbo en gång, för att täcka upp där.

Trots att man kommer och går, bygger man relationer med de som finns på enheterna, säger han.

– Man lär ju känna dem, och det skapar trygghet både för kunderna och personalen. Det är så det ska fungera. De vet vem jag är. Men det krävs att man har lätt för att ställa om och läsa av människor. Det tycker jag att jag gör bra. Det är min styrka.

Att ständigt byta arbetskamrater kan ställa "poolarna" utanför gruppgemenskapen, men det finns lösningar, säger Fredrik Klahr.

– Vi har egna arbetsplatsträffar, så att det blir lite "vi-känsla". Men med det här jobbet har jag fått en inblick i hela omsorgen, som jag inte skulle ha fått på något annat sätt. Just nu tycker jag att det här är roligt, men någon gång vill jag kanske ha en fast arbetsplats. Då ska det vara ett ställe som jag verkligen tycker om.