Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Just de här barnen är inte de busar som ni vill spotta på”

Jag som förälder till två av de barn som var in på verkstadsområdet i Söderala skulle vilja förklara några saker med tanke på kommentarerna under artiklarna och insändaren som försvarar företagaren, skriver ”Förälder till barn i Söderala”.

Fyra av nio pojkar var över staketet, resten stod och ropade på de andra att komma tillbaka. En kniv fanns med i bilden men den var inte med in på området. Den satt i mossan utanför staketet bredvid de andra pojkarna. Den här kniven har pojkarna använt att tälja med i sin koja som de har i skogen bredvid området. En av pojkarna bor bredvid skogen och hade tagit med den dit. När företagaren kom på dem och de sprang därifrån tog en av pojkarna med sig kniven när han sprang genom skogen och blev jagad av företagaren. Oturligt nog så var det just den pojken som snubblade och företagaren fick tag på honom och kniven. Han ringde pojkens föräldrar och den föräldern ringde oss andra. Är det verkligen så fel att låta barn tälja med kniv? Är det olagligt att låta dem ha den i kojan i skogen? Jag trodde inte det, men när jag tänker efter så vet jag inte vad lagen säger om det. Men i alla fall går inte barn i Söderala runt med kniv på sig.

Det pojkarna, som är tio–tolv år, gjorde inne på hans område var att spruta med två brandsläckare. De gick inte in med ont uppsåt utan mer av nyfikenhet. Men det var en väldigt dum sak att göra tycker vi föräldrar såklart också. Han hade all rätt i världen att skälla ut våra barn där, när det väl hände på plats även om att hota att ha ihjäl dem var var att ta i. Nu är det en av oss föräldrar som valt att anmäla just det hotet och det får stå för henne. Just den pojken blev väldigt rädd, alla barn är olika och kan reagera olika. Mina pojkar kom också hem direkt efter händelsen och berättade om vad de gjort, eller snarare vad den ena gjort, och var rädda. Det var dumt gjort av dem absolut, men det var ett pojkstreck som nu tack vare Kuriren blivit en allmän kännedom. 

Vi föräldrar, som ni tror inte kan uppfostra våra barn, tog tag i det. Ni känner inte oss och våra barn, ändå tror ni att ni vet allt. Allt är inte svart eller vitt som Söderhamns-Kuriren och media i allmänhet får det till. Det borde ha slutat där, men sen går företagaren till skolan med tidningen och ber barnen som var hos honom att räcka upp handen så han kan skälla ut dem framför halva skolan. "Hur j-a dum i huvudet är ni?" var en fras som användes. Det kallar inte jag pedagogiskt, Lars Pettersson ( Insänt 27/4 )! Och de här pojkarna visade lite ryggrad, som Pettersson skriver, genom att räcka upp handen. Även de som inte var inne på området räckte upp handen. Att de gjorde det tyder på att det här är bra pojkar i mina ögon. Om jag som vuxen skulle stå framför publik och bli utskälld för något dumt jag hade gjort skulle jag absolut känna mig kränkt, skulle du inte det? Då är ni mer hårdhudad än mig. Kränkt är ett annat ord för förnedrad. Kanske du förstår det bättre? Han hade tillåtelse av skolan att prata om att hans område är farligt att vistas på och vad han sysslade med där. Inte att skälla ut barn inför publik.  

Jag förstår inte det här med att du anklagar skolan att vara flat? Vad menar du att skolan skulle göra åt händelsen? Vad hade den med det att göra? Ska skolan verkligen lägga sig i allt som händer utanför skolan? Det finns vi föräldrar till för. Är det barn som inte har en förälders uppmärksamhet så kanske skolan kan kontakta socialtjänsten.  

Det som är flathet i situationen är att lärare på Rosenvall står och tittar på när företagaren pekar ut och skäller ut elever. I skolan ska barn känna sig trygga. Att han hade med tidningen, som fotade, fick barnen att tro att de skulle komma med i tidningen och att det skulle stå att det var de som gjort dumheterna. Vad tidningen skulle med där att göra har jag inte förstått även om jag hört deras anledning.

Det här handlar om barn, de är inte tonåringar än, de går på mellanstadiet. Och just de här pojkarna har föräldrar som bryr sig och jag försvarar inte det de gjorde men nu har ni hela historien. Inte bara den tidningen har skrivit om. Jag tycker det räcker nu, jag tyckte det räckte i går med men så publicerar tidningen Petterssons insändare.  

Ni får bestämma om ni ska tro på mig eller om ni bara tror att jag inte vill se vilka hemska ungar jag har. Det är upp till er. Mer kan jag inte göra annat än att förklara vår sida av saken.

Den här historien är inte ett bra exempel på att vi daltar med kriminella och att föräldrar inte uppfostrar barnen. Just de här barnen är inte de busar som ni vill spotta på med era kommentarer.

Förälder till barn i Söderala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel