Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juryn får halva makten i finalen

/
  • Christer Björkman tror att Sverige kan ha en fördel av att jurygrupperna får halva inflytandet över poängen som ges.
  • EBU, med schlagerchefen Svante Stockselius i spetsen, vill stoppa kompisröstningen och har infört en expertjury.
  • Kan jurygrupperna bära fram Malena Ernman till en fin placering?

Ska kompisröstningen försvinna ur schlager-EM?
I finalen får expertjurygrupper halva makten.
Årets final i schlager-EM bjuder på en nyordning - en nationell jury på fem personer sitter på halva makten när det gäller fördelandet av röster i varje land.

Annons

På senare år har framförallt de västeuropeiska länderna klagat på kompisröstningen mellan länderna i Östeuropa och de gamla sovjetländerna i synnerhet. Det nya systemet ska ge ett mer rättvist resultat, menar Svante Stockselius, chef för schlager-EM.
Bara en tolva
Systemet där en professionell musikjury sitter på halva makten och tv-tittarna på den andra känns igen från den svenska Melodifestivalen. Till skillnad från i Sverige redovisas dock inte resultaten separat, de slås samman innan de meddelas för Europas tv-tittare. Sverige kommer alltså fortfarande bara att avge en tolva. Om ett lands juryröster väger helt jämnt mot folkets åsikt "vinner" tv-tittarnas röster.

90-talet var det enbart jurygrupper som bestämde i schlager-EM. Och EBU har haft jurygrupper som backup i flera år.
- Det vi har sett är att åsikterna mellan telefonrösterna och backupjuryn kommit att skilja sig åt mer och mer för varje år. Vi tror att det här ska gynna låtar som behöver mer än en genomlyssning för att nå ut, säger Svante Stockselius.
- Dessutom har vi sett att en tv-publiken i en del länder tenderar att alltid rösta på samma land, oavsett vilken sång de ställer upp med. Även det hoppas vi kommer att ändras nu.
Christer Björkman, som är chef för den svenska delegationen i Moskva, tror att det nya systemet kan vara en fördel för Malena Ernman.
- Juryn tittar delvis på andra saker än tv-tittarna, bland annat hur originellt ett nummer är. Det tror jag kan gynna Sverige i år.

Mer läsning

Annons