Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkonsert med ny musikverkstad

/
  • Den 17:e december kommer musikeleverna att bjuda på en julkonsert i Bergsjö kyrka.
  • 15-åriga Frida Rolin hoppas bli ännu bättre på att spela gitarr under tiden i musikverkstaden.

Nystartade Nordanstigs Musikverkstad bjuder på en julkonsert den 17 december i Bergsjö kyrka.

– Eleverna har valt moderna jullåtar och i slutnumret kommer de vara över 40 på scenen, berättar projektledaren Eiwor Kjellberg.

Annons

Nordanstigs Musikverkstad är en alternativ musikskola som arbetar tillsammans med skolornas musiklärare. Just nu finns det 53 olika grupper med 165 elever.
– Men vi har ett 20-tal elever som står i kö till en gitarrgrupp då vi var tvungen att ta bort den eftersom vi inte har någon lärare, säger Eiwor och tillägger att det även är kö till att få lära sig spela trummor.


Eiwor drog igång Musikverkstaden i Nordanstig när Musikskolan las ner.
– Jag blev så förtvivlad och ville göra något för ungdomarna, säger Eiwor som även är med och driver Låtverkstaden i Hälsingland som har sitt fäst i Järvsö.
Just nu huserar Musikverkstaden i Bergsjögården men de är trångbodda.
– Vi skulle behöva ha hela huset för all vår verksamhet, säger Eiwor och berättar att de har haft en kämpig höst.
– Vi har haft oflyt med lärare, det går inte att trolla fram folk som kan jobba med det här och som alltid fattas det pengar, säger Eiwor.
Men det har även varit mycket positivt. Under hösten har de haft ett samarbete med Backens- och Bergsjöskola, en lärare från Musikverkstaden har deltagit i elevens val så de varit totalt tre musiklärare.
¬– Man måste ge ungdomar en möjlighet att få testa på så de vet om de är intresserade av att hålla på med musik, säger Eiwor som tycker att samarbetet har varit väldigt lyckat.


I ett av rummen inne i Bergsjö skola tränar den instrumentala gruppen, 14-årige Victor Tillman har valt att spela trummor.
– Jag har spelat hemma i över två år. Jag har alltid tyckt om rytmer och att slå på grejor, berättar han.
– Det var farsan som pushade att jag skulle börja på Musikskolan och det gjorde jag, nu när de la ner så började jag på Musikverkstaden, berättar Victor.
15-åriga Frida Rolin spelar gitarr.
– Hela min familj och släkt spelar så jag har spelat en hel del hemma, men nu hoppas jag på att bli riktigt bra på att spela, säger hon.


Som avslutning på samarbetet kommer det att bli en gemensam julkonsert.
– Under dagen blir det två konserter för alla skolor i Nordanstig och sen på kvällen blir det en gratis konsert för allmänheten. Men man får gärna lämna en julpeng till verksamheten så att vi kan göra något extra för barnen och ungdomarna nästa år, säger Eiwor.

Mer läsning

Annons