Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia Kronlid förnekar vetenskapen

/
  • Julia Kronlid (SD).
  • Skolan får undervisa om kemi och alkemi och låta eleverna välja däremellan, liksom mellan astronomi och astrologi. Med en sådan kunskapssyn kan vi lägga ner den svenska skolan, skriver Christer Sturmark.

Sverige börjar allt mer likna en bananrepublik. Landets näst största parti i en del opinionsundersökningar, Sverigedemokraterna, har en vice partiledare som förnekar grundläggande vetenskaplig metodik, skriver Christer Sturmark.

Annons

På partiets landsdagar i november 2015 valdes Julia Kronlid till vice ordförande för Sverigedemokraterna. En ung kvinna på topposition inom politiken, det borde väl vara något positivt, oavsett vad man tycker om partiets politik? Glädjen över större jämställdhet i politiken blev kortvarig när det stod klart att Kronlid förnekar evolutionen, den vetenskapliga förklaringen till människans ursprung och utveckling.

I en intervju säger hon ”Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna. Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden.”

Det är få saker som är så väl belagt genom oberoende evidens som just evolutionen. Gå inte på den tramsiga retoriken att ”det är ju bara en teori”, eftersom alla vetenskapliga utsagor om verkligheten är teorier, så också gravitationsteorin. Men den hoppas jag inte Kronlid tvivlar på om hon nån gång skulle stå i en fönsterkarm på andra våningen. Trots att det ”bara är en teori”.

Nåväl, spelar det egentligen någon roll att en ledande politiker i Sveriges andra största parti förnekar evolutionen? Evolutionen spelar väl ingen större roll i dagens politiska värld? Att resonera så är dessvärre fundamentalt felaktigt. I princip all medicinsk forskning och läkemedelsutveckling bygger på att evolutionsteorin i grunden är korrekt. Att förneka den är att förneka i stort sett all samtida medicinsk forskning.

Dessutom blir allt tal om en ”kunskapsskola” bara struntprat om man förnekar evolutionen. Julia Kronlid tycker nämligen att man i skolan ska presentera evolutionsteorin som en teori bland andra. Något som knappast är förenligt med kursplanen för den svenska skolan.

Ska vi exempelvis berätta om Förintelsen men samtidigt säga att det finns de som tror att Förintelsen inte har ägt rum, och lämna till eleverna att välja vad de vill tro? Kronlid försvarar sig med att ”Det är skillnad att uttala sig om något som hänt i nutid, när det finns människor som lever i dag som faktiskt var med. Ingen som lever i dag var ju med för sextusen år sedan.”

Men de sista överlevarna från Förintelsen är också snart döda. Med Kronlids synsätt på historien dröjer det alltså inte så länge innan vi måste börja tala om Förintelsen ”som en teori bland andra”.

Skolan får undervisa om kemi och alkemi och låta eleverna välja däremellan, liksom mellan astronomi och astrologi. Med en sådan kunskapssyn kan vi lägga ner den svenska skolan.

Kreationiströrelsen i Sverige har tidigare engagerat ett fåtal foliehattar med antivetenskaplig agenda. Nu har kreationismen letat sig in bland toppolitiker i riksdagshuset. Ännu ett bakslag för vetenskapen, och en seger för upplysningens fiender.

Christer Sturmark

författare och ordförande i Humanisterna

Fotnot: Debattartikeln publicerades först på jkpglive.se.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons