Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen på krita – snart är det dags att betala

Ingrid Larsson återvände till jobbet på måndagen. Hon har inga som helst illusioner om att 2013 blir ett bättre år för människor med trasslande ekonomier.

Ingrid Larsson är konsumentvägledare och budgetskuldrådgivare i Bollnäs kommun. Än så länge är skrivbordet ganska rent. Det tar ett par månader innan verkligheten kommer ifatt och marginalerna försvunnit för de som handlat för mycket på kredit under julhandeln. Det är i det läget Ingrid Larsson kommer in i bilden på allvar.

- Folk försöker "stå ut" ett tag, säger hon, men klarar i regel inte av att ordna till en ekonomi som redan börjat kantra. Istället försöker de lösa gamla krediter med nya lån till sämre villkor och högre ränta och det blir bara ond spiral av alltihop.

Förra året hade Ingrid Larsson 120 fall av budgetskuldrådgivning. Det gäller tills vidare som - trist - rekord.

2010 innehöll 103 ärenden medan 2011 var det "bästa" året hittills med 85 ärenden. Varför 2011 sticker av på ett trots allt positivt sätt har Ingrid Larsson ingen entydig förklaring till.

Att 2011 var ett lite "bättre" år återspeglas också i antalet ärenden som gick vidare till skuldsanering. 2012 ansökte 36 personer om skuldsanering. Siffrorna för 2010 och 2011 var 24 respektive 14.

Alla kreditköp är riskabla för människor som egentligen inte har råd.

- Alltså, jag förstår ju mekanismerna bakom kredithandlandet. Och det gör kanske den som tar krediten också. Problemet är att en ekonomi kan slås sönder så snabbt av omständigheter som aldrig fanns med i kalkylen.

- Du kan bli av med jobbet, bli sjuk eller tvingas bryta upp från ett förhållande - då raseras ekonomin oftast ganska snabbt.

Ingrid Larsson uppmanar alla att noggrant läsa igenom kreditvillkoren.

- Visserligen är den finstilta villkorstexten ofta snudd på oläslig. Men läs ändå. Du måste. Sedan kan du fundera över varför texten är så svår att läsa. Vilka signaler ger det? Vill långivarna att den ska gå att läsa?

Ekonomiska beteenden som är mindre bra grundläggs ofta i tonåren. Ungdomarna tävlar om att ha de dyraste kläderna och flottaste mobilerna.

Förr besökte Ingrid Larsson ofta skolor för att prata ekonomi. I dag är det längre mellan besöken och det tycker hon är synd.

- Ungdomarna behöver få veta vad som är viktigt och mindre viktigt, säger Ingrid Larsson, samtidigt som hon noterar att de förhatliga sms-lånen är på väg att öka i omfattning igen.