Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholts förtroende sämre än Sahlins

Håkan Juholts första halvår som partiledare för Socialdemokraterna har inte varit särdeles framgångsrikt.
Snarare tvärtom.
Visst har han tillsammans med sina forna samarbetspartner V och MP lyckats knäppa regeringen på näsan vid ett par tillfällen i riksdagen genom att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna. Men det är också allt.

Avsaknaden av tydliga besked från Juholt och Socialdemokraterna om den politiska inriktningen har varit påtaglig. Och flera av de besked som trots allt har levererats har sedan korrigerats.

Libyendebaclet är väl den stora plumpen i protokollet. Men även det faktum att Juholt flera gånger har gett helt andra besked än de som lämnats av partiets talespersoner inom olika politiska områden är också något som har skapat förvirring om vad som egentligen gäller.

Och om det egentligen går att lita på Håkan Juholt?

Juholts första tid som partiledare är inte precis en skolboksbeskrivning över hur man bygger ett förtroende. Däremot ligger motsatsen nära till hands. Något som också visar sig i väljar- opinionen.

Enligt en opinionsundersökning – som Sifo gör en gång i kvartalet på uppdrag av pr-byrån Westanders – är det endast en femtedel av de tillfrågade som har större förtroende för Håkan Juholt som statsminister jämfört med Fredrik Reinfeldt.

Att Reinfeldt har ett större förtroende är varken överraskande eller anmärkningsvärt. Där- emot växer avståndet mellan Juholt och Reinfeldt.

Medan 59 procent uppger att de har störst förtroende för Reinfeldt i statsministerrollen får Juholt stöd av 20 procent medan 20 procent uppger att de är tveksamma eller inte vet. Det innebär en skillnad på 39 procentenheter.

När Sifo i 13 mätningar under perioden 2007–2010 ställde motsvarande förtroendefråga om Reinfeldt och Mona Sahlin var statsministerns övertag i genomsnitt 26 procentenheter.

Så i det avseendet är faktiskt förtroendet för Juholt sämre än vad det var för Sahlin.

Det är dessutom bara hos de väljare som uppger att de skulle rösta på S eller V som Juholt har ett övertag i förtroendet jämfört med Reinfeldt. Där förtroendet dessutom är störst hos dem som skulle rösta på Vänsterpartiet.

Av dem som uppger att de skulle rösta på Miljöpartiet uppger 61 procent att de har störst förtroende för Reinfeldt, medan 14 uppger Juholt.

Håkan Juholt och hans partikollegor bör ta sig en ordentlig fundering kring det strategiska upplägget. Om man fortsätter att rulla på som hittills under Juholts ledning är risken påtaglig att partiet går emot ytterligare ett förlustval.