Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholt raljerar om finanspolitiska ramverket

Trots att det bara är tre år sedan Sverige och världen drabbades av en ekonomisk kris står nu en ny inför dörren. Än är det för tidigt att säga hur Sverige kommer att drabbas.

Men klart är att vi står bättre rustade än andra. Till skillnad från många andra länder har Sverige ordning och reda i de offentliga finanserna.

En viktig förklaring till den goda svenska grunden står att finna i det finanspolitiska ramverk som togs fram på 1990-talet. Det var ett ramverk som följde utifrån Centerpartiets och Socialdemokraternas erfarenheter av skära ner stora summor i de offentliga utgifterna efter att Sverige under en lång tid levt över sina tillgångar. Ramverket har hjälpt Sverige genom flera kriser.

Därför är det både förvånande att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i sitt sommartal i Stockholm valde att ta så lätt på de ramar och regler som vi tillsammans en gång var med om att ta fram. I stället för att erkänna den betydelse som sunda finanser har, valde Juholt att raljera över betydelsen av att få plus och minus att gå ihop.

En viktig fråga är därför om Juholts lättvindiga inställning till ordning och reda i statsfinanserna är något som genomsyrar Socialdemokraterna? Håller socialdemokratiska riksdagsledamöter, kommun- och landstingspolitiker här i Gävleborg med om att det inte är så viktigt att plus och minus går ihop? Står ni fast vid det finanspolitiska ramverk som varit och är så viktigt för Sveriges ekonomi. Det är dags för Socialdemokraterna att ge besked.

Att Socialdemokraternas partiledare nu tar så lätt på det finanspolitiska ramverket är högst anmärkningsvärt. Skulle Juholts inställning slå igenom skakas själva grunderna för den svenska ekonomin och vi får uppleva samma typ av kris som vi gjorde på 90-talet.

De ekonomiska grunderna är desamma för ett land som för ett hushåll. Inkomster och utgifter måste gå ihop. Att låna till utgifter, oavsett om det gäller en privatperson som vill köpa en ny tv eller en regering som vill göra nya infrastruktursatsningar, är ingen hållbar väg att gå. Det är också därför vi välkomnar Moderaternas besked att de vill skjuta på införandet av ytterligare jobbskatteavdrag. I svåra tider är det viktigt att ha marginaler. Vi vill slå vakt om grunderna för det finanspolitiska ramverk som tjänat oss så väl.

Sverige och världen har en orolig tid framför sig. Men tack vare Centerpartiets initiativ till det finanspolitiska ramverket från 90-talet och alliansregeringens ansvarstagande politik står vi bättre rustade än många andra. Får Centerpartiet bestämma prioriterar vi nu jobbskapande insatser, fortsatt grön omställning och förbättrad social trygghet. Får Socialdemokraterna som de vill går vi en osäker tid till mötes.

Maud Olofsson

Centerpartiets partiordförande

Anders W Jonsson

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel