Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholt överlever och Stenegård blir snackis

God morgon Ljusdal!
Nu är Stenegård på tapeten igen. Innan beslut om gårdens framtid fattas ska folket få säga sitt i morgon.
I morgon fredag, i pass om en och en halv timme ska besökarna till ICA (förmiddag) i Järvsö, ICA (mitt på dagen) i Färila och Prix (eftermiddag) i Ljusdal få lufta sina tankar och funderingar om Stenegård i Järvsö.

Huvudfrågan är om anläggningen ska säljas, helt eller i delar, eller drivas vidare av kommunen. Förslagen som ska presentras för kommunstyrelsen ska innehålla konsekvensanalyser och röster från folket. De tre politikerna från (M), (SRD) och (S) hoppas på en pratglad allmoge. Tror att många kommer att vilja prata om den älskade/hatade gården. Men frågan är vad det blir för nivå på synpunkterna, eller rättare sagt hur ska man tolka innerbörden i det folk kommer att tycka?

Blir det en bock i kanten för försäljning när någon slinker förbi och säger: sälj, för att sedan raskt gå vidare? Hur ska man tolka: gör något bra, den är ju trevlig? Hur ska man tolka: gör bostäder av hela klabbet? Hur ska man tolka: fixa flera bra evenemang, typ BAO?

Ja, det är nog bra att folk får en chans att tycka om Stenegård i Järvsö, men frågan är om det går att tycka på riktigt om man ska tycka spontant i anslutning till fredagshandlingen? Kanske funkar det men det finns en viss risk att många bra publika förslag/åsikter går förlorade på grund av att man inte fredagshandlar på förmiddagen i Järvsö, eller på Prix i Ljusdal etc. Men jag gnäller inte över det, det är bra att politikerna söker upp väljarna i en så passa kontroversiell fråga som Stenegård är, kan bara tycka att det borde ges fler och andra alternativ att tycka i frågan.

På den andra tapeten hänger timmerterminalen i Ljusdal. För att det ska hända saker på Östernäs ska terminalen bort. Logiskt. Nu handlar det om att forcera fram ett alternativ. Tegeltjär och Bränta tycks vara de enda två realistiska alternativen om nu inte aktörerna tröttnar på Ljusdal och söker sig till en annan kommun, vilket det finns vissa antydningar om.

På den tredje tapeten hänger Håkan Juholt, piggare än väntat. Han sitter kvar och jag tvingas erkänna att profetian om hans snara avgång jag levererade förra veckan inte kommer att infrias. Nya fakta, just fakta, i affären har i vissa delar förmildrat Juholts agerande kring hyresbidraget.

Det har visat sig att det inte finns något klart regelverk att känna till och dessutom har det visat sig att betydligt fler än S-ledaren haft den här fria tolkningen av vad som gäller. Jag hade fel och kan med facit, så här långt, även kosta på mig en ursäkt till Juholt beträffande hans medvetna fuskande. Han har nog gjort som flera riksdagsledamöter gjort över tid beträffande sina hyresbidrag, varit en aning luddiga.

Skäms också en smula över journalistskråets, mig själv inräknad, iver att haka på drevet utan att själv kolla fakta.

På veckans sista tapet hänger en tilltufsad Pär Johansson, Glada Hudik-teatern. Men han och teatern kommer också att överleva trots SVT Uppdrag gransknings väl överdrivna försök att finna Svarte Petter i skogarna kring Hudiksvall.

Mikael Sagström