Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt och Libyen

I söndags kväll medverkade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i Agenda i Sveriges Television. Programledaren Camilla Kvartoft försökte skapa klarhet i vad S och Juholt egentligen anser om Sveriges fortsatta militära öden i Libyen. Partiledaren bjöd dock aldrig upp till dans.

Annons

På sju minuter sa han typ sju gånger "Det välkomnar jag". Det Juholt välkomnade var att "alla andra" nu talar om - och inser klokskapen i - den Socialdemokratiska hållningen i Libyensaken. Vilket med alla nyktra mått mätt är en smått bisarr slutsats. Att förneka det uppenbara är alltid en återvändsgränd även för den skickligaste kampanjpolitiker. Vilket Camilla Kvartofts proffsiga intervju visade på ett övertydligt sätt.

Alla – utom möjligen den utdöende skaran av enögda partigängare – inser att Håkan Juholt bytt fot när det gäller den svenska militära insatsen i Libyen. För fem veckor sedan meddelade S att ”tre månader räcker”. Den militära insatsen skulle inte förlängas. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna slöt snabbt upp bakom den nya S-politiken. Den interna kritiken blev omfattande. Socialdemokraterna ändrade sig. Juholts nej hade ”missuppfattats”. Det var inte den militära insatsen i sig som var problemet. Det var de svenska JAS Gripen planen som skulle hem. De behövs inte längre i Libyen, sa Juholt i Ekots lördagsintervju. Deras uppgift är avslutad. Däremot finns det behov av marina stridskrafter. Det ska vi ställa upp med, sa Juholt.

Före Agendaintervjun var jag övertygad om att de samtal som nu pågår mellan S och regeringen kommer att leda fram till en klassisk kompromiss i Libyensaken. Jag är lika övertygad efter Agendaintervjun. Håkan Juholt sa inte kategoriskt nej till svenska flygplan i Libyen. Däremot betonade han starkt att Åtta flygplan omöjligt kan vara kvar i ytterligare tre månader. Efter talespersonen Urban Ahlins uttalande om att "något eller några" flygplan kan vara kvar så bedömer jag att saken är klar.

Räkna sålunda med att några flygplan åker hem till Sverige samtidigt som någon form av insats som har med det marina att göra skickas ner. Förmodligen kommer ett sådant besked i dag, lagom till mötet med Natos utrikesministrar.

Räkna också med att Håkan Juholt fräckt kommer att sammanfatta de Libyska händelserna med orden ”Vad var det Jag sa”?

Widar Andersson

Chefredaktör Folkbladet (s)

Mer läsning

Annons