Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt bommar igen

/

Solbränd och utvilad anlände Håkan Juholt tidigare i veckan till Sälen för att delta i Folk och Försvars rikskonferens.
Enligt Juholt själv så hade vilan gjort honom gott och han hade haft tid till eftertanke, sammantaget menade han nu var ”en bättre människa”.

Annons

Dessutom borde rikskonferensen passa honom bra. Det är en tillställning som han i sitt tidigare uppdrag som försvarspolitiker har besökt åtskilliga gånger och är väl förtrogen med.

Det är alltså en scen som han borde kunna behärska utan problem, och kanske till och med briljera lite på.

Ändå blev det ett magplask. Till råga på allt ett ganska ordentligt sådant.

På presskonferensen efter sitt framträdande på rikskonferensen gick Juholt till hård attack mot regeringen för Försvarsmaktens personalförsörjningssystem, som han menade var bristfälligt och underbudgeterat.

Fast sedan gick Juholt ytterligare ett steg och hävdade att regeringen hade drivit igenom det här personalförsörjningssystemet med hjälp av Sverigedemokraterna. Ett påstående som inte kunde vara mycket mera fel än så.

Beslutet att ersätta det gamla värnpliktssystemet med ett frivilligbaserat fattades av riksdagen redan innan sommaren 2010, alltså under den förra mandatperioden då Sverigedemokraterna inte ens satt i riksdagen. Dessutom står Sverigedemokraterna långt ifrån bakom regeringens politik i den här frågan, utan vill i stället återinföra värnplikten.

När denna felaktighet påpekades för Juholt svarade han med att han uttryckt sig ”medvetet drastiskt” för att belysa problematiken och vem som bär ansvaret. Drastiskt? Ja, möjligen. Men framför allt är det lögnaktigt och oseriöst om det felaktiga påståendet framfördes medvetet.

Så i stället för att sätta fokus på politiken lyckas Juholt återigen att uppvisa oförmåga att förhålla sig korrekt till sanningen och genom sitt sätt att skjuta ifrån höften fortsätter han alltså att försätta såväl sig själv som sitt parti i situationer som snarare tär på än förstärker förtroendet.

Om det nu finns något förtroende kvar att tära på.

Julledigheten var tänkt att innebära lite av en nystart för Håkan Juholt. Säkerligen har man gått igenom vad som behöver justeras, inte minst personellt, för att 2012 ska bli bättre än vad 2011 blev.

Det bör också ha funnits en färdig strategi för vilka frågor som skulle lyftas den närmaste tiden och på vilket sätt som det skulle ske.

Men det blev alltså bom igen för Juholt. Allt det som man hade förberett tycks nu ha gått förlorat.

Starten på 2012 blev minst lika dålig som slutet på 2011. Och därmed gick också chansen att vända den nedåtgående trenden om intet.

Allt fler socialdemokrater suckar nu också högt, öppet och uppgivet över sin partiledare.

Det är fullt begripligt.

Mer läsning

Annons