Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Judarna var också upprörda

Jag är inte troende, men förstår väckelsepredikanten Inger Mattssons indignation över texten Så illa kan det gå, snickarjävel (insändare 22/7) under bilden av en korsfäst person på en T-shirt.

Annons

Jag är inte troende, men förstår väckelsepredikanten Inger Mattssons indignation över texten Så illa kan det gå, snickarjävel (insändare 22/7) under bilden av en korsfäst person på en T-shirt. Jag tycker personligen att det hade varit roligare utan det avslutande invektivet.

Men man kan se det här ur olika synvinklar. Var det inte just så där judarna tänkte, när de fick se sin hädare av den judiska religionen uppspikad på ett kors? Värre brott fanns inte! Judarna var upprörda över allt vad Jesus hade sagt och gjort, och som helt stred mot vad den tidens religiösa makthavare ansåg vara god tro. De var lika illa berörda som du är nu, Inger!

Vem har för övrigt sagt, att just du har befogenhet att diktera vad andra har rätt att säga eller skriva på sin T-shirt? Kanske övriga predikanter och präster tolkar religionsfriheten på ett generösare sätt än du.

Själv skulle jag som humanist vilja se ett samhälle, där människor med olika religioner eller ingen religion alls levde sida vid sida utan att förtala eller skada varann, och där rätten att tala, skriva och diskutera är en grundsten. Religionerna har sin plats i samhället, men det sekulära, demokratiska samhället ska inte styras av religiösa dogmer.

Ta den där T-shirten som ett ungdomligt skämt, Inger! Även Gud har humor, har jag hört från välinformerad källa. Trösta dig med, att utan korsfästelsen av den religiöse upprorsmannen Jesus hade de kristna inte fått syndernas förlåtelse och ett evigt liv.

Men visst gick det illa för snickarn!

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel