Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileum för jakthundsutställning

Jakthundsutställningen firar i år 40-årsjubileum i Alfta. Men redan på 60-talet startade den ute på Långnäs i Bollnäs och var då större än den är i dag. På söndag den 1 juni är det dags igen för älghundar och trädskällare att inta Forsparken.

Söndagen därpå den 8 juni är det stövare, taxar, drever och övriga jakthundars tur. Det är också samma helg på lördag den 7 juni som själva jubileumsmiddagen kommer att hållas i en av danspaviljongerna i Forsparken.

I år är med andra ord utställningen uppdelad på två söndagar.

Första söndagen räknas drygt 130 hundar komma till Alfta, var av 112 älghundar och 25 trädskällare.

– Vi kommer att ha två stycken ringar på söndag. I den ena ringen dömer Britt-Mari Nordqvist från Ekshärad jämthundar. I den andra Göran Fastsén från Ensjön övriga raser, säger utställningskommissarie Eskil Persson för Gävleborgs älghundklubb.

Han förklarar att alla klubbar inte hann bli klara i tid, så därför blev jakthundsutställningen uppdelad i år.

– Forsparken är en jättefin park att vara med hundarna i. Alfta GIF står för servicen med fika och parkering. Jag tycker vi har en av Sveriges finaste utställningsplatser. Det är fin kvalitet på hundarna, säger Eskil Persson.

– Ja, Forsparken är ett bra ställe för hundarna. Där finns mycket träd och skugga om det skulle bli för soligt och hett. Det är också nära till Voxna älv, säger Ingvar Blom som är med i bestyrelsen för utställningen och är domare.

– Hundägarna behöver få sina hundar kvalitetsbedömda för att sedan kunna få starta i jaktprov, säger Eskil Persson.

Redan klockan halv sju på söndag morgon börjar man göra i ordning för utställningen. Klockan åtta anländer de första hundarna och deras ägare.