Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilerande stämma lockar spelmän till Ramsjö

I helgen kommer folkmusiksentusiaster från när och fjärran flockas i Ramsjö när det är dags för den 15 upplagan av Ramsjöstämman. Flera husvagnar har redan parkerat i byn och arrangörerna hoppas på ett rekordår.

På lördag klockan 13 drar evenemanget officiellt igång med allspel, följt av allsång och sist buskspel. Men redan på fredag klockan 19 börjar förstämman, berättar Göran Hammarström som är ordförande i Ramsjös bygderåd och arrangör till stämman.

– Då är det bara buskspel när folk får sitta lite överallt och spela. Eller så ställer man sig själv i ett hörn och spelar och hoppas att folk kommer och lyssnar, säger han.

Läs mer: Spelglädje i regnet på Ramsjöstämman

Folk lär det komma till helgens evenemang. 50 husvagnar har bokat plats och några av de har redan anlänt. Göran Hammarström hoppas att ett par hundra musikentusiaster kommer till Ramsjö på lördagen.

– Det ser ut att kunna bli ett rekordår. 70-80 spelmän är redan klara och är vädrets makter med oss kan det bli ännu fler, säger Göran Hammarström.

Läs mer: Hembygdsföreningen i Ramsjö fick pengar för att rusta upp lokaler inför förra sommaren

Det är första årets som han är med och arrangerar, och det gäller för resten av organisationen också.

– Ingen som hållit på de 14 föregående åren är involverade och vi har ingen spelman med bland arrangörerna heller, så man är lite frågande emellanåt, skrattar Göran Hammarström som ser det som självklart att Ramsjöstämman ska fortsätta.

– Ja, eftersom den funnits i 14 år har det blivit en tradition som man vill föra vidare. Förhoppningsvis får en ny generation upp ögonen och blir intressade av det här, säger han.

Läs mer: Ramsjöstämman har lockat mycket folk genom åren

Folkmusik är inte arrangörens förstaval, men levande musik är "alltid trevligt", säger Göran Hammarström som trycker på att hela evenemanget är gratis.

– Det är unikt tror jag, två dagars gratis underhållning. Men vi vill ju att mycket folk ska komma hit. Vi vill ha ett roligt evenemang som folk pratar om och ser fram emot, säger Göran Hammarström.