Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ju fler som jobbar desto mer pengar till pensioner

Att pensionssystemet inte ändras om vi byter regering beror på att pensionsöverenskommelsen ligger över blockgränserna.

Annons

Pensionssystemet är avgiftsbaserat. De som arbetar förser pensionssystemet med kontanter till utbetalningen till dagens pensionärer genom att 16 procent av den totala lönesumman inbetalas till pensionssystemet. Hur mycket var och en får i pension beror på hur mycket varje person betalat in i pensionsavgifter. Hela livsinkomsten ligger till grund för den egna pensionsrätten. Detta är inkomstpensionen. Men pensionen består av flera delar: Premiepension och eventuell garantipension, samt avtalspension/tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande.

Detta system är till största delen ett fördelningssystem, vilket innebär att de inbetalda avgifterna betalar samma års utbetalningar. Vi som jobbar nu betalar alltså med våra avgifter (16 procent av den totala lönesumman) in större delen av dagens pensioner, vilket betyder att ju fler som arbetar desto högre summa att betala ut. Förutom procenten på lönesumman finns också avkastningen på reservfonderna som bas för hur mycket som kan betalas ut. När lönesumman minskar och avkastningen på reservfonderna minskar finns mindre pengar att betala ut och då inträder den så kallade bromsen. Det går aldrig att betala ut mera än det finns i systemet.

Det svenska pensionssystemet är tämligen invecklat och det är svårt att få en sammanhängande överblick. Men det främsta verktyget för goda pensioner handlar om fler arbetade timmar. Politik som sätter jobben först gynnar våra pensionärer och därför driver vi Moderater en stark arbetslinje. Ju fler som jobbar desto mer pengar till våra pensioner.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot och talesperson för äldrefrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel