Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Josefin bra förebild

Jag vill ge dig en eloge Josefin Hallström, som tar upp detta viktiga ämne om hur våra barn fostras att se på kön (27/4). Många läste nog artikeln och tänkte att det är väl inte så noga med färger.

Jag vill ge dig en eloge Josefin Hallström, som tar upp detta viktiga ämne om hur våra barn fostras att se på kön (27/4). Många läste nog artikeln och tänkte att det är väl inte så noga med färger. Men detta är ju bara början på hur vi fostrar barn att se på sig själva och andra!

Jag funderade också på vem som formar barnen att tro att det finns färger avsedda för de olika könen, så jag satte mig ner och frågade min son, 4,5 år, som är ganska glad i färg! (Ofta har rött.) Enligt honom är bara rosa och gult flickfärger och alla andra (inklusive rött och lila) pojkfärger. Har fått honom på andra tankar nu, tror jag. Bland annat sade vi att pappas favoritfärg är rosa, och vem är mer macho än pappa när man är 4,5 år?

Personalen i våra förskolor är överlag ganska könsneutrala i Söderhamn, de är välutbildade och medvetna. Så jag tror inte att de influerar barnen till detta. (Undantagsfall finns alltid.)

Föräldrar, ja i vissa fall kanske man sagt något som barnen snappat upp, medvetet eller ej. Men i det stora hela, så – nej. Men däremot äldre syskon har en stor inverkan när det gäller sådant här. De är ju de yngre barnens förebilder och i vissa fall nästan idoler. Så vad bra att du Josefin är en så bra förebild för de yngre barnen!

Media har tyvärr en alltför stor roll i detta. Titta bara på tidningshyllan i affären! Disney princesses – rosa, Bratz – lila, Byggare Bob – blå och så vidare. Titta i klädaffärerna, du kan på tio meters avstånd avgöra vilken avdelning som är flickornas och vilken som är pojkarnas. Detta redan från nyfödd, tragiskt!

Jag vet inte hur gammal du är, men dina tankar är mogna och har säkert smittat av sig på din tonåriga lillasyster. Som i sin tur nu har möjligheten att föra dem vidare på dagiset där hon praktiserar.

För mig låter det som början på något mycket positivt!

Maria

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel