Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordbävning skakade Söderhamn: "Storlek på strax under två i magnitud"

Sent på fredagskvällen kände flera Söderhamnsbor att marken skakade.
De kände rätt.
– Det var ett jordskalv i Florhed, med en storlek på strax under två i magnitud, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala univeristet.

Klockan var 22.36 på fredagen när jordskalvet inträffade. Skalvets epicentrum var i Florhed, 16 kilometer väster om Söderhamn.

– I storlek var det preliminärt strax under två i magnitud. Ett sådant skalv blir det inte några skador av, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

LÄS MER: Rapporter om jordskalv i Söderhamn – här är den möjliga orsaken

Flera boende i både Söderhamns och Bollnäs kommuner kände av skalvet, som mätte strax under två på Richterskalan. Helahälsingland har fått in uppgifter om att boende i bland annat Norrala, Mo, Rengsjö och Söderhamn har känt av det.

– Jag hörde ett muller och trodde att det var en lastbil eller något som dundrade förbi. Vi har inte fått in några störningar i alla fall, säger Per Andersson på räddningstjänsten i Söderhamn.

Seismolog Björn Lund uppger att skalvet kan ha känts så långt som tio mil bort.

– Det beror lite på hur ytligt eller djupt skalvet har varit, och det spelar också in hur man bor. Bor man på hårt berg skakar det inte så mycket men bor man på mjukare mark skakar det desto mer, säger han.

SE OCKSÅ: Så känns en jordbävning – vår reporter testar

Han berättar också att det är relativt vanligt med jordskalv i Sverige, men området kring Norrlandskusten och in mot Edsbyn och Bollnäs är extra utsatt.

– Vi mäter ungefär två skalv om dagen i landet, men de flesta känns inte. Från Gävle och upp mot Hudiksvall har vi ett stråk där det är mycket skalv, säger Björn Lund.

Det största jordskalvet som hittills har mätts i Sverige kallas Kosteröskalvet och inträffade 1904. Det mätte 5,4 på Richterskalan.

LÄS MER: Kraftigt jordskalv i Bottenviken